LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Melodifestivalen görs om – efter publiktapp

29 jun, 2023 
TT Nyheter
Anders Wistbacka är projektledare för Melodifestivalen. Arkivbild.
28 bidrag blir till 30 och semifinalen görs om till en femte deltävling där ytterligare finalister röstas fram. Det är det nya tävlingsupplägget för Melodifestivalen 2024.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

2023 bestod Melodifestivalen av fyra deltävlingar med sju bidrag per gång, en semifinal och en final. Men nu vill SVT förändra festivalen och gör därför om formatet: 2024 kommer varje deltävling bestå av sex bidrag och hela tävlingen består därför av 30 bidrag. Två bidrag från varje deltävling går direkt till final, två är kvar i tävlingen och två åker ut.

– Vi tycker det är spännande och artisterna är bland det viktigaste vi har. Jag är positiv till det, säger Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen, om att tävlingen får 30 i stället för 28 bidrag nästa år.

Publiktapp anledning till ändringen

Anledningen till omgörningen är dock inte att få in fler bidrag, utan att SVT tappar publik i semifinalen.

– Vår analys har varit att det är för att semifinalen inte ger något nytt material och nya artister. Vi har fått åsikter om att vi ska lägga ner semifinalen så de tankarna har funnits. Det här gör vi för tittarnas skull, säger Anders Wistbacka.

Annons

Semifinal blir deltävling

I stället för en semifinal blir det alltså en femte deltävling med en förlängning. Förlängningen kommer troligtvis vara omkring en halvtimme lång och i den har tittarna möjlighet att rösta på sina favoriter av de kvarvarande tio bidragen, alltså de som kommit på tredje och fjärde plats i varje deltävling. Resultatet baseras på en sammanräkning av rösterna både i deltävlingen och i förlängningen.

– Hälften kommer från deltävlingen och hälften från förlängningen. Rösterna kommer att göras om till poäng med en algoritm som är rättvis. Då får vi en tabell där någon får mest och någon minst, förklarar Anders Wistbacka.

Två av de bidragen tar sig till final och finalen kommer således bestå av tolv bidrag. Som tidigare år står tittarna för hälften av rösterna och en internationell jury för hälften av rösterna i finalen.

Annons