LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

McCartney förtydligar AI-hjälp med Beatles-låt

23 jun, 2023 
TT Nyheter
Paul McCartney förtydligar nu på sociala medier att "ingenting har skapats på konstgjord eller syntetisk väg". Arkivbild.
Paul McCartney klargör nu på vilket sätt han tagit hjälp av artificiell intelligens, AI, för att färdigställa vad han i en intervju kallat "den sista Beatles-låten", skriver The Guardian.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

För BBC Radio 4:s Today-program berättade han tidigare att AI hade använts för att frigöra John Lennons röst från en kassettinspelning av demon.

I ett uttalande på sociala medier under torsdagen bemöter han den branschoro som under lång tid rörts upp för hur tekniken kan komma att påverka framtida musik. Där klargjorde han att ”ingenting har skapats på konstgjord eller syntetisk väg".

"Allt är på riktigt och vi spelar allihopa. Vi har rensat upp några befintliga inspelningar och det är en process som har pågått i flera år", skrev han enligt The Guardian.

Samma teknik användes i Peter Jacksons Beatlesdokumentär "Get back" (2021) för att tvätta ljudet i arkivmaterial. AI:n tränades där i att känna igen bandmedlemmarnas röster och deras instrument och sedan skilja dem från bakgrundsljud för att skapa ett rent ljud.

Vilken låt det handlar om är Paul McCartney fortfarande förtegen om, men mycket talar för att det är "Now and then", som var i ropet redan i mitten av 1990-talet då The Beatles släppte "Free as a bird" och "Real love" som fanns på samma kassett.

Just "Now and then" var dock väldigt ofärdig och ska enbart ha bestått av melodi och refräng. Slutresultatet kommer att släppas senare i år.

Annons