LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Maria Sur: Visade hur starka ukrainare är

11 feb, 2023 
TT Nyheter
Gruppen Panetoz och Maria Sur går vidare till final.
För mindre än ett år sedan tvingades hon på flykt när Ryssland invaderade Ukraina. Nu har Maria Sur bokat en plats i Melodifestivalens final tillsammans med Panetoz.
– I kväll stod jag på scen och visade hur starka ukrainska människor kan vara, säger Maria Sur.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Maria Sur från Zaporizjzja i Ukraina kom till deltävlingen med en storslagen ballad och en stark historia. Tillsammans med ett röstsäkert framförande och vindmaskin i håret pallade hon favorittrycket och övertygade de svenska tv-tittarna.

– Jag kan inte fatta det. Jag visste inte hur jag skulle reagera när de sade “Maria Sur går till final", eller vad jag skulle göra. Men jag är så glad, och nu har jag äntligen lugnat ner mig, säger hon.

Stödet från Ukraina har varit stort, berättar hon.

– Jag är så tacksam för stödet från folket i Ukraina. De har skrivit till mig hela dagen. Jag känner en sådan tacksamhet för det svenska folket också.

Låten "Never give up" handlar om att inte ge upp sina drömmar trots allt svårt man kan råka ut för, och den har tydliga kopplingar till Maria Surs egen historia.

Mamman och mostern var på plats i arenan. Pappan, som är kvar i Ukraina, har inte sett framträdandet än.

Annons

– Men jag ska skicka det till honom, säger hon.

Om hon skulle gå vidare hela vägen till Eurovision kommer hon att representera båda sina hemländer, har hon förklarat hon inför tävlingen.

Tacksamt Panetoz

Panetoz och deras bidrag "On my way" gick hem hos publiken. I Saab Arena i mötte gruppen nästan lika mycket jubel som Linköpings egen stolthet Theoz – och i slutändan knep de finalplatsen före hemmafavoriten.

Theoz fick nöja sig med semifinal, där han får sällskap av countryduon Tennessee Tears".

Panetoz "On my way" är en glad danslåt som lätt sätter sig på hjärnan. Efteråt var gruppmedlemmarna tacksamma.

– Jag kände tacksamhet. Det kändes magiskt så klart, att vi fick så många höga poäng. Det kändes som att vi som gick till final var värdiga och vi gjorde vårt bästa. Vi gav allt, säger Nebeyu Baheru.

Njol Badjie säger att det är en välsignelse att få vara med i tävlingen.

TT: Hur firar ni nu?

– Kommer du på efterfesten? Ta med dansskorna bara. Det är allt jag säger, säger Njol Badjie.

Annons

Upptåg i Linköping

Kvällens sista bidrag var Linköpingssonen Theoz som fick enormt jubel av hemmapubliken under sin låt "Mer av dig". Efteråt säger han sig vara nöjd över semifinalplatsen.

– Det känns jättebra. Jag hade såklart velat gå till final, men nu får jag åka till Örnsköldsvik så jag får göra det igen, och förhoppningsvis gå till final, säger Theoz.

Med sig till Ö-vik får han den glatt överraskade countrypopduon Tennessee Tears.

– Jag kände att vi hade mycket energi på scen tillsammans och att vi hade laddat upp bra, säger Tilda Feuk, ena halvan av duon.

– Nu blir det klackarna i taket med Panetoz-killarna, säger kollegan och kärleken Jonas Hermansson.

Under repetitionerna tappade Uje Brandelius rösten och vid sista genrepet fick han mima för att spara på stämbanden. Sångaren var ändå fast besluten om att framföra sitt bidrag och när det väl gällde tog Brandelius i och sjöng hela sin låt, om än lite rossligt.

Annons

G:son "kidnappad"

Låtskrivaren Thomas G:son blev under programmet invald till Melodifestivalens "Hall of fame", vilket också är förklaringen till att han blev "bortförd" av vakter i SVT:s direktsända eftersnack förra veckan. G:son har genom åren kläckt ur sig hela 69 bidrag.

Kvällens mellanakt levererades av schlagerveteranerna Magnus Carlsson och Linda Bengtzing som "battlade" med sina gamla hits mot varandra i ett rasande tempo med många klädbyten och inhopp både av Edvin Törnblom och Tess Merkel.

Annons