Måndag hela veckan i tonåren

Måndag hela veckan i tonåren

Efter "Vår tid är nu" är Hedda Stiernstedt van vid att spela roller i andra tidsepoker. Men hon skulle själv inte vilja åka tillbaka till 00-talet.

Caisa Rasmussen / TT
Amelia får återuppleva sin 18-årsdag i Netflixfilmen "One more time". Det är inget huvudrollsinnehavaren Hedda Stiernstedt vill göra.
– Över min döda kropp!

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den nya svenska Netflixfilmen "One more time", som släpps den 21 april, har ett klassiskt Hollywoodtema: Vad skulle du ändra om du fick leva om din skoltid? Dessutom kryddat med en hel del "Måndag hela veckan" – Bill Murray-klassikern från 1993. Amelia får nämligen uppleva sin 18-årsdag år 2002 – om och om igen.

– Jag gillar det här med "high concept"-komedi med tidsresor. Det är en rolig genre att jobba med. Och det kändes jätteroligt med nostalgi om 00-talet som var min tonårstid, förklarar regissören Jonatan Etzler.

Flera stora dåtidsroller

Hedda Stiernstedt har fått göra flera stora roller i projekt som utspelas i dåtid. Det stora genombrottet kom i SVT-serien "Vår tid är nu" som utspelades mellan 1940- och 1970-talen. Senare i år är hon aktuell som Börje Salmings fru Margitta i Viaplayserien om ishockeyikonens 70-tal. Och nu spelar hon tonåring på 00-talet.

– Det är väl många som tycker att jag har ett ansikte för "epokfilmer", säger hon och ler. Nej, men sjukt mycket av det som handlar om att hitta en roll underlättas av att man kan sätta väldigt tydlig prägel i musik, kläder och miljö. Så det är väl något som attraherar mig.

Men samtidigt skulle hon själv inte vilja resa tillbaka till just 00-talet.

– För mig kändes det som en helt annan tid i livet och jag är glad att jag inte är där, säger Hedda Stiernstedt.

"Vidrig tid för kvinnor"

– Nu lever vi också i en väldigt översexualiserad och utseendefixerad tid, men du KAN hitta sidor på internet som säger att du kan vara den du är. 2002 var det ingen som sade det. De sade bara: "var rikare, smalare, snyggare och bättre". Det var en ganska vidrig tid för kvinnor.

Hon har också märkt att det finns en viss skillnad när det gäller vem som skulle vilja åka tillbaka till sin tonårstid.

– Det mest orealistiska med hela det här projektet är att en person skulle vilja åka tillbaka till gymnasiet, säger hon och skrattar högt. Men alla män jag pratar med vill det och inga kvinnor vill det. Det finns nog en ledtråd där någonstans, säger Hedda Stiernstedt.

FRÅN FÖRSTASIDAN