Lundin: Satt i muskelminnet att leda "Robinson"

Lundin: Satt i muskelminnet att leda "Robinson"

Anders Lundin är tillbaka som programledare för "Robinson". Pressbild.

Robert Jadenfelt/TV4
En ny säsong av TV4:s "Robinson" är på gång – och Anders Lundin återvänder som programledare efter 20 år:
– Muskelminnet kom precis ihåg hur det var att leda örådet, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mellan 1999 och 2003 var det Anders Lundin som var återkommande programledare för "Robinson" (som då hette "Expedition: Robinson" och sändes i SVT). I vintras blev det klart att han gör comeback i överlevnadssåpan efter 20 års bortavaro.

Men att tacka ja var inte helt självklart:

– Jag tänkte att nej, det går ju inte. Något så tokigt kan jag inte hoppa på igen, jag vill ju vara i sommarstugan med familjen, inte i tropikerna! Men efter en dags funderande insåg jag att det faktiskt skulle vara skitkul, säger Lundin på telefon från Australien, där han befinner sig för att spela in ett annat tv-program.

Drama i realtid

Att Lundin tackade ja till en comeback beror helt enkelt på att han hade så himla roligt senast, säger han. Dels är det en upplevelse i sig att befinna sig i tropikerna, men engagemanget för tävlingen och deltagarna är dessutom uppriktigt.

– Man följer ju verkligen dramat i realtid. Precis som tittarna fastnar så gör man det nästan ännu mer när man är på plats. Man vaknar på morgonen och vill verkligen veta hur det har gått för Åsa och Anna och Micke och Nicke och allt vad de heter, säger han.

Att kliva i kakikläderna och leda programmet igen var som att cykla – det satt i ryggmärgen. Men att kliva in på örådet igen beskriver Lundin som en "märklig upplevelse":

– Där gäller det ju verkligen att vara bra och leverera som programledare. Men när jag kom in där och såg deltagarna sitta och dingla med benen på sin lilla läktare mindes jag exakt hur det var. Det satt liksom i muskelminnet hur man pekar med hela handen som en konstapel och hur man hämtar urnan med röster med allvarliga steg, säger han och skrattar.

Åldersindelning

Den största skillnaden mot senast Lundin ledde programmet är att allt är "större och pampigare". Men den nya säsongen bjuder även på en nyhet: lagen delas in efter ålder, där de yngre tävlar mot de äldre.

– Det blev en överraskning för deltagarna, men jag tror att de tyckte att det var kul. Det är ju ganska spännande att se om erfarenhet kan vinna över ungdomlig energi, säger Anders Lundin.

Signifikativt för vårens "Robinson" är starka sociala händelser, enligt Lundin.

– Det är vänskapsband, flört, kärlek, agg och stark ilska. Det är väldigt, väldigt starka känslor, säger han.

"Robinson" har premiär i TV4 den 19 mars.

FRÅN FÖRSTASIDAN