Ludwig Göransson kan få sin andra Oscar i natt

Ludwig Göransson kan få sin andra Oscar i natt

Ludwig Göransson är favorittippad inför Oscarsgalan.

Henrik Montgomery/TT
Rihanna sjunger hans låt på Oscarsgalan i natt. Själv kan Ludwig Göransson få sin andra gyllene statyett.
– Man har väntat länge på den här dagen, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mycket av förhandssnacket inför Oscarsgalan har handlat om Ruben Östlund och hans "Triangle of sadness", som är nominerad till tre priser. Men lite i skymundan finns Ludwig Göransson, den svenske låtskrivaren som kan få sin andra Oscar.

Sången "Lift me up", som Rihanna sjunger i "Black Panther: Wakanda forever" kan få pris för bästa originallåt. Den tillhör dessutom favoriterna till att få priset.

– Är det så? Vad bra. Jag visste inte det, men det är bra att höra, säger Ludwig Göransson.

"Ett erkännande"

Göransson är en av fyra låtskrivare till "Lift me up" och den andra gången han kan få en Oscar för sitt samarbete med regissören Ryan Coogler. Amerikanen har regisserat "Wakanda forever", liksom den första "Black Panther"- filmen. För musiken till den filmen fick Ludwig Göransson sin första Oscar för fyra år sedan.

TT: Om du vinner igen – vilken Oscar värderar du högst?

– Båda är lika speciella. Det är en film jag verkligen brinner för och en regissör som jag har jobbat med länge. Det är bara roligt att vi får ett slags erkännande, säger Ludwig Göransson.

Rihanna kommer att uppträda med låten på Oscarsgalan. Men Ludwig Göransson håller sig i bakgrunden.

– Det är hon som får stå på scen, jag håller mig i publiken och kollar, säger han med ett leende.

"The Mandalorian"

Ludwig Göransson har gjort en kometkarriär i Hollywood. Jazzmusikern från Linköping har de senaste åren etablerat sig i en rad olika sammanhang i yppersta artisteliten. Han har skrivit musik med skådespelaren Donald Glover som är artist under namnet Childish Gambino. Dessutom ligger Göransson bakom musiken till Star Wars-serien "The Mandalorian". Och så musiken till Black Panther-filmerna.

Göransson tror att det går bra för Ruben Östlund på Oscarsgalan. Hans "Triangle of sadness" har blivit populär i Hollywood.

– Nu hänger jag med många inom filmbranschen och andra kreativa människor och alla har sett den filmen. Det är alla våras favoritfilm. Vi har pratat mycket om den och kollat tillsammans.

FRÅN FÖRSTASIDAN