LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Lozakovich hyllar sina största violinhjältar

15 apr, 2023 
TT Nyheter
Daniel Lozakovich. Pressbild.
Den 22-årige svenske violinisten Daniel Lozakovich är sedan några år en stjärna på den klassiska musikhimlen. På nya albumet "Spirits" tolkar han de stycken som fick honom att ägna livet åt fiolen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sina tidigare skivor har han ägnat åt en kompositör per album – Bach, Tjajkovskij och Beethoven. Den här gången spelar han musik av flera olika tonsättare. Den gemensamma nämnaren mellan spåren är att de har betytt mycket för honom personligen.

Albumet är en samling tolkningar av några av de violinister och kompositörer som har fått honom att plocka upp fiolen i sexårsåldern och knappt släppa den sedan dess.

– Anledningen till att skivan heter "Spirits" är att alla violinisterna har en så stark själ i sin personlighet och sitt spel, säger han till TT via telefon från Paris där han är och spelar just i dag.

"Den bäste av sin tid"

Albumet tar avstamp i Edward Elgars "Salut d’amour", en hyllning till violinsten Ivry Gitlis, som Daniel Lozakovich lärde känna personligen innan dennes bortgång 2020.

Här finns också en tolkning av hans egen favoritinspelning: Josef Hassid som spelar Elgars "La capricieuse", något som han beskriver som den mest fulländade fiolteknik han hört.

Annons

– Josef Hassid är en violinist som inte många känner till. Men han var kanske den bäste i sin tid och han hade ett tragiskt liv, led av schizofreni och dog när han bara var 26 år gammal. Det finns bara åtta spår inspelade med honom. Jag ville göra en hyllning så att fler ska få veta om honom, säger Lozakovich.

För yngre generationer

På skivan finns också storfavoriten Jascha Heifetz. Och Debussys välkända "Clair de lune", som Lozakovich tolkar via den ukrainske violinmästaren David Ojstrach.

Han medger att det var lite läskigt att ge sig på att tolka några av musikhistoriens största violinister.

– Men jag ville verkligen göra ett sådant symboliskt album om fiol. Det känns väldigt viktigt att introducera unga generationerna, inte bara violinister utan alla musiker och musikälskare, för de legendariska violinisterna. Det är verkligen en stor utmaning, men att leva utan utmaningar är inte så kul.

Annons