TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Loreen fokuserar inför finalen

12 maj, 2023 
TT Nyheter
Loreen utanför hotellet i Liverpool. "Jag har inte hunnit se så mycket av stan", säger hon.
Blir det en enkel Eurovisionseger för Sveriges del eller en utdragen rysare som slutar i nederlag? Meningslösa spekulationer – om man frågar Loreen själv.
– Jag har plockat bort det där tänket helt. Det finns inte i mitt huvud, säger hon.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I Liverpool råder Eurovisionfeber och Loreen är namnet på allas läppar. "Euphoria" hörs på karaokebarerna och "Tattoo" spelas på pubarna. Huvudpersonen själv syns mest till inne i arenan där hon repar, gör intervjuer – eller mediterar.

– Jag kan inte splittra min energi, jag är här i ett syfte. Det är inte bara att jag vill få alla detaljer rätt i numret utan även nå ut till människor som jag möter.

"Brutalt organiskt"

Under Eurovision har det blivit många möten med såväl fans som medier och Loreen är en av de mest efterfrågade artisterna att intervjua. Några möten med själva staden Liverpool har det inte riktigt blivit, berättar hon.

– Det är inte så att jag har sett stan. Ibland går jag ut från arenan och tar luft och blickar ut över vattnet. Jag är sådan att jag bara kan fokusera på en sak åt gången och just nu är det numret. Vårt nummer är brutalt organiskt. Det är ingen lek!

TT: Är du nöjd med hur det ser ut?

Annons

– Ja, men det är ingen annan som har levererat någonting till mig. Det är jag som är ansvarig, tillsammans med mitt team. Och det är många bitar som ska stämma, till exempel alla tre sorters rök som ska samspela.

TT: Finns det tre olika sorters rök?

– Ja, det finns lättrök, tungrök och... en tredje rök. Men jag minns inte vad den heter just nu. Det är viktigt att kunna kontrollera så att det inte pyser in i mikrofonen eller förstör kameravinklarna. Allt handlar om tajming.

Hot från Finland

Loreens fokus ligger på scenframträdandet medan publiken och experter alltmer har börjat tala om Käärijä, den finska artist som blivit ett reellt hot mot en sjunde svensk seger i Europas största musiktävling.

Under torsdagens genrep fick Käärijäs "Cha cha cha" 41 procent av rösterna när 2 480 personer tillfrågades om vem de vill se som vinnare i ESC. Loreens "Tattoo" hamnade tvåa med 15 procent.

– Jag har inte tid att tänka på tävlingsbiten. Jag kan inte förändra den grejen, det enda jag kan påverka är hur mitt performance ska bli så fett som möjligt. Jag är redan på nästa boll, vad kan jag göra? Där är jag just nu.

Annons

Eurovision Song Contest har ambitionen att vara ett opolitiskt evenemang, men fjolårets vinst för Ukraina har av många kopplats till ett stöd mot den ryska invasionen av landet och Kroatiens låt "Mama ŠČ!" är i högsta grad en känga mot Putin – även om hans namn inte nämns.

Loreen aktar sig dock för politiska uttalanden, men menar att musik och mänskliga rättigheter går hand i hand.

– Kreativitet handlar om att uttrycka vad man känner och vad man ser. Om det pågår förtryck någonstans så har man en stark outlet för den frustrationen. Och det är ju svinviktigt, det är på det sättet som friheten kommer.

Annons