LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Lassgård spelar Fälldin i ny serie

06 jul, 2023 
TT Nyheter
Rolf Lassgård spelar statsminister Thorbjörn Fälldin i dramaserien "Whiskey on the rocks". Arkivbild.
Rolf Lassgård är klar för rollen som statsminister Thorbjörn Fälldin i SVT-serien "Whiskey on the rocks" – som baseras på det historiska ubåtsdramat som skakade Sverige 1981.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Serien, som produceras av SVT tillsammans med Disney+ och Skyverse, beskrivs som en "galen och tankeväckande satir". Den baseras på händelsen 1981 då en sovjetisk ubåt av Whiskey-klass gick på grund på Torhamnskär i ett militärt skyddsområde utanför Karlskrona – mitt under kalla kriget. Ubåten visade sig dessutom ha kärnvapen ombord.

"Otroligt spännande"

Plötsligt hamnar den piprökande statsministern Thorbjörn Fälldin i världspressens strålkastarljus. Hans diplomatiska förmågor sätts på prov, och han måste navigera i det världspolitiska kaoset.

"Det ska bli otroligt spännande att få vara med i en serie om en av de historiska händelser där oskyldiga Sverige vaknar upp till en ny verklighet som dessutom nästan överträffar dikten", säger Rolf Lassgård i ett pressmeddelande. Han fortsätter:

"Jag ser också fram emot att med kärlek få gestalta Thorbjörn Fälldin, en ledare som inte bara var politiker utan också fast förankrad i en verklighet utanför regeringskansliet. Något som jag tror hade stor betydelse när den här historien briserade".

Annons

Historien är skriven av Jonas Jonasson, som fick sitt stora genombrott med boken "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

"Tittare världen över"

Vibeke Lia, program- och innehållsdirektör på The Walt Disney Company i Norden, anför att det här är precis den berättelse som företaget vill jobba med.

"Vi är otroligt stolta över att kunna erbjuda den här serien till våra tittare världen över", säger hon i ett pressmeddelande.

Den exekutiva producenten Patrick Nebout har tidigare beskrivit ubåtskrisen som den "absolut mest pinsamma händelsen under hela kalla kriget" i en artikel i amerikanska Variety.

– Och det var lika pinsamt för alla, från den svenska regeringen och militären, till Nato och Sovjetunionen, sade han då.

Annons