LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Laibach spelar i Ukraina

22 feb, 2023 
TT Nyheter
Laibach på scenen i Pyongyang, Nordkorea, i augusti 2015. Nu står Ukrainas huvudstad Kiev på tur. Arkivbild.
Slovenska musikgruppen Laibach är inte rädd för att bryta ny mark. 2015 spelade de i Nordkorea som första västerländska rockband någonsin, och nu står Ukraina på tur – mitt under brinnande krig.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Industrisyntrockbandet kommer enligt nyhetsbyrån AP att hålla en "mycket speciell konsert" den 31 mars i Bel Etage Music Hall i Kiev. Konserten kallas "Eurovision" med hänvisning till att det var Ukraina som vann tävlingen 2022, men som på grund av kriget tvingas avstå värdskapet för finalen till förmån för Storbritannien.

"Medan resten av Europa förbereder sig för att fira sin idé om frihet och solidaritet den 13 maj i Liverpool kommer Laibach att ta Eurovision tillbaka till Ukraina där den hör hemma", säger bandet ett i uttalande.

Laibach är Sloveniens mest kända band och bildades 1980 när Slovenien fortfarande var en del av det kommuniststyrda Jugoslavien. De blandar musik med politisk performancekonst och är kända för sin lek med totalitära symboler.

"Med hymner och marscher som kärna i många av sina kompositioner har Laibach länge jämfört sig med militära marschband med uppgift att upprätthålla hög moral på slagfältet. Konserten i Kiev stödjer Ukraina i dess kamp mot ryska – och alla andra – aggressioner", lyder uttalandet vidare.

Alla intäkter från konserten i Kiev ska doneras till välgörenhets- och djurhjälpsgrupper som verkar i Ukraina.

Annons