Kyrkans musiker ska få skolbarn att sjunga igen

Kyrkans musiker ska få skolbarn att sjunga igen

Musikundervisningen i skolan har minskat, i synnerhet i glesbygden där det ofta saknas musiklärare, uppger Musikaliska Akademien. Arkivbild.

Pi Frisk/SvD/TT
Sången tystnar hos barn i Sverige. Det konstaterar Kungliga Musikaliska Akademien som nu startar ett pilotprojekt tillsammans med Svenska kyrkan och Sveriges kyrkosångsförbund för att vända utvecklingen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Genom "Sång igång" erbjuder kyrkan skolorna att arbeta tillsammans med kyrkans musiker och pedagoger under fyra tillfällen per år.

Ett särskilt sånghäfte har tagits fram utifrån grundskolans läroplan att eleverna ska lära känna nationalsången, den svenska och skandinaviska barnsångstraditionen och några av de vanligaste psalmerna, skriver Kungliga Musikaliska Akademien i ett pressmeddelande. "Sång igång" ska samtidigt vara icke konfessionellt och är också förankrat hos Skolverket.

– Med "Sång igång" vill vi bidra till mer jämlika förutsättningar för barns sång och röstanvändning, med fokus på glesbygdsförhållanden och undersöka hur denna samverkansmodell kan få fortsatt användning, säger Ulrika Lind, projektledare på Musikaliska Akademien för det femåriga projektet "Sjungande barn" där "Sång igång" ingår.

Musikundervisningen i skolan har minskat, i synnerhet i glesbygden där det ofta saknas musiklärare, uppger Musikaliska Akademien.

FRÅN FÖRSTASIDAN