Kritiken mot SVT: "Storstadsfixering"

Kritik mot SVT och SR

Christine Olsson/TT
Sveriges Television och Sveriges Radio lever inte upp till sitt uppdrag. Stockholms- och storstadsfixeringen är för stark, menar Teater Västernorrlands chef Kristoffer Berglund.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förarens nära döden-upplevelse – störtar ut över kanten
0:34

Efter reklamen: Förarens nära döden-upplevelse – störtar ut över kanten

(0:34)

Slå på ljud

– När jag räknar SR:s kulturrecensioner mellan 2021 och 2023 är 24 av 38 gjorda i Stockholm och ingen i Norrland, säger Kristoffer Berglund till Sundsvalls Tidning.

Berglund har debatterat frågan i såväl public service som i andra medier.

Måns Hirschfeldt, programchef på Sveriges Radios kulturredaktion, håller inte med om kritiken. Han hänvisar bland annat till att kulturredaktionen har reportrar i både Umeå och Luleå.

Men Berglund står fast vid sin kritik.

– Det görs i viss mån reportage i lokala kanaler och i vissa program. Men det som saknas är recensioner, som är viktiga för att sätta ett värde på det som produceras, säger han.

Hans engagemang i började när han såg att 8 av 14 föreställningar som ska visas på Scenkonstbiennialen den 30 maj till 4 juni är från Stockholm. Övriga sex är även de från storstäder.

Enligt Berglund beror det på vad som syns i riksmedierna. Där tycker han att SVT och SR har ett extra stort ansvar, eftersom deras uppdrag är spegla hela landet.

– Människors uppfattning om vad som är kvalité påverkas av mediernas urval. Det man väljer bort, det finns inte, säger Kristoffer Berglund.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN