Käärijä får bo gratis hemstaden

Käärijä får bo gratis hemstaden

En betald hyreslägenhet - ett tröstpris för en andraplats i Eurovision? Arkivbild.

Jessica Gow/TT
Artisten Käärijä representerade Finland i Eurovision Song Contest och kom på andra plats. Nu får han en lägenhet betald av sin finländska hemstad Vanda.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den finländska Eurovision-stjärnan Käärijä tilldelades i förra veckan Vandamedaljen för betydande insatser för Vanda stad. I samband med prisutdelningen erbjöds även artisten, som egentligen heter Jere Pöyhönen, en betald hyreslägenhet i staden under ett år, uppger Hufvudstadsbladet.

Pöyhönen är själv uppvuxen i Vanda, en grannstad till Helsingfors, och har tidigare sagt att han velat återvända till hemstaden. Till Hufvudstadsbladet säger vice stadsdirektör Tero Anttila att Vanda stad ville uppmärksamma artisten med något unikt efter Eurovision.

Beslutet att finansiera artisten med en trerumslägenhet har dock mött kritik. Bland annat eftersom Jöyhönen tidigare sagt att han är delägare i olika investeringslägenheter.

– När det handlar om skattepengar så är det mycket naturligt att vi får kritik, säger vice stadsdirektören till tidningen, och menade att lägenheten bara skulle kosta Vandaborna ungefär sex cent per person för hela året.

Staden ska också hylla Käärijä, som kom på andra plats i ESC med bidraget "Cha cha cha", med en muralmålning.

FRÅN FÖRSTASIDAN