LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

JK överklagar SVT-dom

03 apr, 2023 
TT Nyheter
Justitiekanslern (JK) överklagar den dom där staten dömts att betala 100|000 kronor i skadestånd till en kvinna som medverkat i SVT-dokumentären "Vaccinkrigarna". Arkivbild.
Justitiekanslern överklagar den dom där staten dömts att betala 100 000 kronor i skadestånd till en kvinna som medverkat i SVT-dokumentären "Vaccinkrigarna", skriver Dagens Juridik.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tingsrätten bedömde att det material som insamlats med hjälp av så kallat "wallraffande", var ett ingrepp på kvinnans privatliv.

I en skriftlig kommentar till TT har SVT:s vd, Hanna Stjärne, beskrivit "Vaccinkrigarna" som "en viktig och stark skildring av antivaccinationsrörelsen och dess förgrundsgestalter i Sverige." Stjärne framhåller att reportrarna följt rörelsens utveckling inifrån under lång tid och hävdade att domen var oväntad.

SVT har inte varit part i tvistemålet, men domen i Stockholms tingsrätt kan ändå få stor betydelse för wallraffande journalister, enligt juridikprofessorn Mårten Schultz.

Justitiekanslern (JK) har valt att överklaga domen, men preciserar inte varför.

"Staten genom Justitiekanslern överklagar nu domen till hovrätten och begär anstånd med att ange bland annat grunderna för överklagandet till den 10 maj 2023. Staten avser alltså att först i ett senare skede återkomma med utvecklade skäl för överklagandet.", skriver JK i ett pressmeddelande.

Utgivarna är positiva till överklagan:

"Utgivarna välkomnar JK:s beslut. Det är helt i linje med vad vi hävdat sedan tingsrättsdomen blev offentlig för två veckor sedan. Nu skapas förutsättningar för nödvändiga klargöranden av tingsrättsdomen där det utifrån ett publicistiskt synsätt finns olyckliga sammankoppling", säger Robert Olsson, vd för Utgivarna i ett pressmeddelande.

Annons