James Gunn: Trodde "Guardians" var stendött

James Gunn: Trodde "Guardians" var stendött

James Gunn är aktuell med "Guardians of the galaxy vol. 3".

Jordan Strauss/AP/TT
När regissören James Gunn fick sparken av Marvel var han övertygad om att den tredje "Guardians of the galaxy"-filmen var död.
– Jag var övertygad om att projektet var stendött, säger han till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skådespelarna från de två första "Guardians"-filmerna i serien tyckte annorlunda. De drog i gång en envis kampanj för att få Marvel att återanställa Gunn, som hade fått sparken sedan någon hade publicerat några gamla tweets med olämpligt innehåll.

Åtta månader senare återfick han jobbet. Resultatet kommer nu – "Guardians of the galaxy vol. 3", som avslutar den mycket framgångsrika serien som både skrivits och regisserats av Gunn.

För honom innebär det dock slutet för Gunn, som nu lämnar Marvel.

– Jag har berättat klart om det här gänget, säger han.

Vidare till DC

Gunn går i stället vidare till konkurrenten DC för att göra nästa film om Superman. Man skulle kunna tro att han lever för att göra superhjältefilmer, men han tycker att det görs alldeles för många filmer som bara går ut på att karaktärer i plastdräkter ska flyga runt i luften och skjuta ljusblixtar mot varandra.

– Det viktiga för mig i de här tre filmerna har varit att berätta om riktiga karaktärer, om några udda karaktärer som blir sin egen familj och stöder varandra i vått och torrt, säger han.

Bland de "riktiga karaktärerna" finns den talande stubben Groot och den talande grävlingen Rocket. I film nummer tre är den sistnämnde i fokus och publiken får i tillbakablickar se hur plågsamma experiment gjorde honom till den han är i dag.

Just Rockets öde har varit det viktigaste i hela filmserien för Gunn:

– Jag började tänka på vad man gör för vidrigheter under experiment på djur och på hur man experimenterat med Rocket. Resultatet blev den absolut ensammaste lilla killen i hela universum. För mig var det fröet till hela "Guardians of the galaxy"-trilogin, säger han.

Humor, explosioner och slagsmål

I den nya filmen slåss väktarna mot The High Evolutionary, som inte bara är den som "skapat" Rocket utan även i sin galenskap försöker skapa perfekta världar och samtidigt utplåna de som inte är det. Det blir explosioner, slagsmål och humor – och en mängd pop- och rockmusik från företrädesvis 1970- och 1980-talen. I den första filmen var Blue Swedes "Hooked on a feeling" första låten på soundtracket, och den finns med även nu.

– Jag har mina spellistor, och när jag skriver manus har jag låtarna i huvudet. Jag ville att den första filmen skulle börja med musik som var uppåt, då var "Hooked on a feeling" den perfekta låten, säger Gunn.

För att vara en film med 11-årsgräns har den nya "Guardians"-filmen några rätt våldsamma scener. Men James Gunn kan värre. Han gjorde "The suicide squad" och den efterföljande tv-serien "Peacemaker" – projekt där blodet skvätte.

– Fast det är egentligen ingen skillnad, man jobbar bara med andra verktyg, säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN