LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Iransk rappare får sex års fängelse

10 jul, 2023 
TT Nyheter
Efter att Toomaj Salehi gripits arrangerades demonstrationer för att stötta honom. Här är en i Oslo. Arkivbild.
Iranske rapparen Toomaj Salehi dömdes under måndagen till fängelse i sex år och tre månader – och står inför nya anklagelser.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Salehi stod åtalad för att "sprida korruption i världen" – ett brott som i Iran kan straffas med döden – och anklagelserna gäller spridning av propaganda, uppvigling till våldsamheter och att han haft en central roll i protesterna som skakade landet 2022, rapporterar BBC.

Iranska myndigheter har inte kommenterat domen som kommer efter att Saleh tillbringat månader i isolering i Dastgerd-fängelset, i centrala Iran.

Enligt hans advokat friades han från anklagelserna att ha ”förolämpat den högsta ledaren”, ayatolla Ali Khamenei, och för att ha "kommunicerat med fientliga regeringar".

Han greps i oktober 2022 efter att ha publicerat videor där han protesterade mot den iranska regimen.

I lördags anklagades Salehi också för att ha samarbetat med Kanadas regering. Detta med anledning av en intervju rapparen gjorde med CBC förra året, rapporterade CBC News själva.

Salehis advokat Amir Raesian menar att intervjun som Toomaj Salehi gjort med CBC News använts som bevis för att han samarbetar med den kanadensiska regeringen.

Annons