LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Ingvar Hirdwall död: "En av vår tids stora"

07 apr, 2023 
TT Nyheter
Ingvar Hirdwall på Guldbaggegalan 2016. Arkivbild.
Skådespelaren Ingvar Hirdwall har avlidit, meddelar hans familj genom hans agent för TT. Han blev 88 år gammal.
– Det här var en av vår tids stora skådespelare, säger kollegan Lena Endre.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Skådespelaren Ingvar Hirdwall har på skärtorsdagen somnat in i hemmet. Han blev 88 år. Han sörjs av familj, vänner och kollegor", skriver hans agent Birgitta Rönnhedh i ett mejl.

Bland Hirdwalls många roller på scen och framför kameran är han, bland den yngre publiken, kanske mest känd för att ha spelat polisen Martins Becks granne i mer än 45 filmer med Peter Haber i huvudrollen.

Författaren Rolf Börjlind var delaktig i att skriva de 26 första Beck-filmerna. Han säger att det under castingprocessen växte fram att just den rollen skulle gå till Hirdwall.

– Jag tycker att det var ett klockrent val, säger Börjlind.

TT: Vad var typiskt för honom som skådespelare?

– Han var en väldigt rak och grundad skådespelare. Han var i positiv bemärkelse okomplicerad när han tog sig an en roll.

– Det var också hans känsla för tajming. Han var suverän på att leverera repliker med en väldigt speciell underton, fortsätter Börjlind.

Annons

Rolf Börjlind tycker att nyheten om Hirdwalls död är sorglig.

– Han var på så många sätt en legendar.

– Jag tänker väldigt mycket på hans fru, Marika (Lindström).

"Fantastisk person"

Skådespelaren och vännen Lena Endre beskriver Hirdwall som en "otroligt underbar person".

– Först och främst så var han så fin och klok, empatisk och rolig att prata med. Utöver det var han en helt fantastiskt skådespelare, säger hon.

Hon tillägger att Hirdwall gjorde avtryck i allt han gjorde, och att det är en av de stora från den generationen som nu försvinner.

– Jag känner med hans familj, Marika och Jacob (Hirdwall). Det är så fruktansvärt tråkigt, säger Endre.

Haber: Fruktansvärd sorg

Evige följeslagaren Peter Haber kallar det hela för "en fruktansvärd sorg".

– Det är en av våra största skådespelare och en väldigt nära och kär vän som jag har förlorat, säger han till Expressen.

– I allt han gjorde – på scen och på film – hade han en total ärlighet och en total närvaro.

Annons

Haber har blivit erbjuden "stänkare" av Hirdwall i Beck-filmer i nästan 30 år.

– Det är en upptrampad stig emellan oss. Även om vi inte sågs under långa perioder hade vi alltid en kontakt med varandra. Han är oersättlig, säger Haber.

Klassiska roller

Ingvar Hirdwall föddes i ett arbetarhem i Stockholm 1934 och var under 1960- och 70-talet engagerad vid Göteborgs stadsteater. Därefter var han verksam vid Dramaten och under många år Stockholms stadsteater.

Hirdwall har gjort ett stort antal roller på tv och film, och för det sistnämnda har han tilldelats två Guldbaggar – den första för bästa skådespelare 1981 för "Barnens ö", den andra 2004 för bästa manliga biroll för "Om jag vänder mig om".

Bland hans andra kända filmroller märks flera samarbeten med regissörerna Lars Molin och Bo Widerberg. Bland annat spelade han roller i "Kejsarn av Portugallien" och "Kvarteret Korpen". I Widerbergs "Mannen på taket", en tidig Beck-filmatisering, spelade han titelrollen.

Annons