LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Influerar-energidryck "hälsoriskabel" koffeinbomb

11 jul, 2023 
TT Nyheter
Männen bakom energidrycken Prime: den brittiske influeraren KSI (tv) och den amerikanske Logan Paul på en PR-träff i Köpenhamn, Danmark, där energidrycken lanserades i mitten av juni 2023. Nu vill amerikanska politiker utreda hälsoriskerna. Arkivbild.
Influerarna KSI och Logan Paul har gjort viral succé med energidrycken Prime hos en publik som mestadels består av barn och ungdomar. Nu vill en senator i New York att drycken granskas av USA:s livsmedelsverk.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– En av sommarens hetaste statussymboler för barn är inte kläder eller en leksak, det är en dryck. Men köpare och föräldrar borde vara försiktiga eftersom det är en hälsorisk för barnen som den så febrilt riktar in sig på, sade den demokratiske New York-senatorn Charles Schumer.

Oro för hjärtproblem

Prime har redan fått uppmärksamhet för att kosta mer än andra energidrycker. En svensk återförsäljare sålde de för 99 kronor flaskan och Expressen rapporterade att Prime såldes för 300 kronor flaskan på andrahandsmarknaden, och att ungdomar sålt drycken klunkvis till varandra – för 20 kronor per klunk.

Nu ska Primes hälsorisker utredas. Åtminstone om Charles Schumers uppmaning till det amerikanske livsmedelsverket blir verklighet. Han varnar för Primes höga koffeinhalt (200 milligram per flaska) som motsvarar sex burkar coca-cola eller två burkar Red Bull. Något som fått vissa skolor i Storbritannien och Australien att förbjuda drycken av oro för att den ska ge barn hjärtproblem, ångest och matsmältningssvårigheter.

Annons

"Välkomnar diskussioner"

Livsmedelsverket i USA (FDA) sade i ett uttalande att de ser över Schumers förslag.

Prime har svarat att deras energidryck kommer med en varningstext som inte rekommenderar den till någon under 18, och att den är jämförbar med liknande produkter.

"Som varumärke är konsumentsäkerhet vår prioritet. Vi välkomnar diskussioner med FDA eller andra organisationer gällande förändringar som de känner är nödvändiga för att skydda konsumenter", sade talespersonen Alyx Sealy i ett uttalande och lade till att Prime även säljer drycken "Hydration" som är helt koffeinfri.

Annons