I kväll kan Loreen skriva historia

I kväll kan Loreen skriva historia

Loreen sjunger bidraget "Tattoo" under fredagens genrep.

Jessica Gow/TT
Loreen kan bli historisk som första kvinna att vinna Eurovision Song Contest två gånger.
Men sångerskan själv tar det hela med ro och mediterar sig fram till finalen.
– Jag kan inte splittra min energi, jag är här i ett syfte, har hon tidigare sagt till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sannolikheten att Loreen och hennes "Tattoo" ska ta hem en sjunde svensk seger i Eurovision Song Contest ligger på över 50 procent, enligt spelbolagen.

Men det är långt ifrån en självklar utgång, eftersom Finlands Käärijä dykt upp som en bokstavlig gubbe i lådan. Hans energifyllda nummer, som utförs inuti och på en låda gjord av lastpallar, ses som den verkliga utmanaren om segern.

Just nu har Käärijä enligt spelbolagen 21 procents chans att ta hem Eurovision. Hans "Cha cha cha" är en blandning av rap, metal och elektronisk musik – på finska.

– I Finland så tror folk att man inte har en chans om man åker till Eurovision med en låt som inte är på engelska. Men många i Europa gillar "Cha cha cha" även om de inte förstår vad den handlar om, har han sagt till TT.

Stort stöd på plats

Erfarna journalister på plats har analyserat stämningen i Liverpool och kommit fram till att stödet för Käärijä på plats är överväldigande, men att Loreen kanske ändå kammar hem de flesta juryrösterna och många röster från tv-publiken.

– Jag har intervjuat massor av fans och nästan alla säger att de tycker att Käärijä har den bästa låten. Samtidigt står det klart att Loreen är en storfavorit. Det kan göra sändningen väldigt spännande, säger Line Haus, som bevakar tävlingen för norska TV2.

Under tisdagens genrep fick "Cha cha cha" 41 procent av rösterna när 2 480 personer tillfrågades om vem de vill se som vinnare i ESC. "Tattoo" hamnade tvåa med 15 procent.

"Inte tid"

Men Loreen har inte fokuserat på oddsen eller konkurrensen utan på att göra sitt bästa.

– Jag har inte tid att tänka på tävlingsbiten. Jag kan inte förändra den grejen, det enda jag kan påverka är hur mitt performance ska bli så fett som möjligt, har hon sagt till TT.

I år anordnar Storbritannien, som kom tvåa i fjolårets ESC, evenemanget tillsammans med Ukraina. De tre programledarna Alesha Dixon, Hannah Waddingham och Julia Sanina får under finalkvällen sällskap av den gamle Eurovisionräven Graham Norton på scenen.

Eurovision Song Contest-finalen direktsänds i SVT1, på SVT Play och Sveriges Radio P4 med start klockan 21 svensk tid.

FRÅN FÖRSTASIDAN