LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Hon vill visa Brigitte Bardot som kvinnokämpe

02 jul, 2023 
TT Nyheter
Julia de Nunez spelar Brigitte Bardot. Pressbild.
Brigitte Bardot är en av alla tiders mest kända sexsymboler. Numera är den pensionerade skådespelaren mer känd för sina högerextrema åsikter och sin djuraktivism. Men Julia de Nunez vill gestalta den unga aktrisens mod, i den franska tv-serien ”Bardot”.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Hon var en förkämpe för kvinnans frigörelse och för feminism, säger Julia de Nunez, som spelar titelrollen i ”Bardot”, till TT.

– På den tiden hade kvinnan helt andra roller. Hon kämpade för kvinnans frihet, för emancipation och för rätten att få vara fri, lägger hon till.

Brigitte Bardot föddes 1934 och fick sitt internationella genombrott 1956 med den skandalomsusade filmen ”Och Gud skapade kvinnan”. Den regisserades av den äldre regissören Roger Vadim, som Bardot inlett ett förhållande med redan när hon var i femtonårsåldern.

Danielle Thompson, som regisserat den nya tv-serien om Bardot tillsammans med sin son Christopher, säger till TT att de skrev ett brev till stjärnan inför inspelningen.

– Vi berättade om vad vi tänkte göra. Hon skrev ett långt brev tillbaka där hon förklarade att hon vill vara ifred, att hon vill ha ett lugnt och tyst liv, men om serien måste göras så var det bra att vi gjorde den.

Annons

Ville göra ett porträtt

Bardot gjorde en rad uppmärksammade filmer både i Frankrike och internationellt. Många anser att uppmärksamheten kring hennes utseende gjorde att man förbisåg att hon faktiskt var en bra skådespelare.

Tv-serien följer hennes liv fram till 1960, då hon fick sitt enda barn. 1973 pensionerade hon sig – ”jag vill göra det på ett elegant sätt”, sade hon då.

Julia de Nunez kände väl till Bardot och beundrade hennes talang.

– Jag var mycket ung när jag såg hennes film ”Sanningen”, och jag blev mycket imponerad. Det var en av orsakerna till att jag själv ville bli skådespelare.

Inför inspelningen såg hon de filmer Bardot varit med i. Hon tittade också på en mängd nyhetsinslag och intervjuer, och lyssnade mycket på hennes röst.

– Jag ville göra ett porträtt, ingen imitation. Hon var mot förtrycket av kvinnan. Det är den Brigitte Bardot jag ville porträttera.

"Alltid kär"

Julia de Nunez vill inte visa myten om Brigitte Bardot. Hon tycker att stjärnan visade prov på en styrka som ung när hon gick emot både familj och samhälle.

Annons

– Hennes föräldrar var katoliker och oerhört konservativa, men Brigitte satte ner foten och kämpade för det hon ville. I dag är det lättare, mer demokratiskt, men på den tiden hade föräldrarna mycket mer makt.

Julia de Nunez anser också att Bardot var ärlig om sina många relationer med män. Hon gick hela tiden vidare från man till man, eftersom hon snabbt blev kär.

– Hon kastade sig in i nya relationer, och det säger mycket om den kärlekslöshet som fanns i familjen under uppväxten. Hon var alltid mycket ärlig och alltid mycket kär.

Annons