TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Harry Styles knep priser på hemmaplan

12 feb, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Harry Styles var kvällens stora vinnare vid Brit awards.
Harry Styles får fler statyetter att ställa på spiskransen. Fyra Brit awards blev det på lördagen, bland annat knep han det kontroversiella könsneutrala priset där bara män var nominerade. Men svenska First Aid Kit blev utan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

För andra året i rad var det brittiska musikpriset Brit awards könsneutralt. Det finns alltså inte längre priser som årets kvinnliga eller manliga artist. Bakgrunden till ändringen är att den ickebinära Sam Smith exkluderades från kategorierna 2021.

Men när listan över nominerade artister inför årets upplaga presenterades fick den snabbt omfattande kritik, då alla nominerade var män.

"Väldigt medveten"

Harry Styles tog hem priset.

– Jag är verkligen tacksam för det här och jag är väldigt medveten att jag är privilegierad så det här priset är till Rina, Charli, Florence, Mabel and Becky, säger världsstjärnan, och refererade till kollegorna Rina Sawayama, Charli XCX, Florence Welch, Mabel och Becky Hill.

Möjligtvis var det också en markering mot hans egna kritiserade tacktal vid amerikanska Grammy nyligen, där Styles kritiserades och hånades för att han i ett tacktal sade att "folk som honom" vanligtvis inte vinner Grammystatyetter, när han som 29-årig vit britt knappast kan anses tillhöra särskilt många marginaliserade kategorier.

Annons

Speciell kväll

Förutom priset för årets artist knep Styles priserna för årets album, årets sång och bästa pop/r'n'b.

– Den här kvällen har verkligen varit speciell för mig och jag kommer aldrig att glömma den. Jag är så stolt över att vara en brittisk artist därute i världen, sade han.

Bland övriga pristagare kan nämnas Beyoncé (bästa internationella artist, bästa internationella sång), som dock inte själv var på plats, indierockbandet Wet Leg (årets grupp, årets nya artist) och rapparen Aitch (bästa hiphop/grime/rap).

Svenska First Aid Kit blev dock utan pris – de var nominerade i kategorin bästa internationella grupp, som istället gick till det irländska rockbandet Fontaines DC.

Brit awards har delats ut sedan 1977, och bakom galan står musikindustriorganisationen British Phonographic Industry.

Annons