TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Han är Sveriges ansikte på Berlinfestivalen

14 feb, 2023 
TT Nyheter
Milad Alami (mitten) tillsammans med skådespelarna Marall Nasiri och Ardalan Esmaili under Svenska filminstitutets presentation av vårens filmer. Arkivbild.
Sveriges ansikte utåt vid årets filmfestival i Berlin: Milad Alami. Hans film "Motståndaren" visas i den prestigefyllda sidosektionen Panorama, där de lite mer provokativa titlarna ofta dyker upp.
– Efter protesterna i Iran har min film vuxit, den kommer att få en annan slagkraft, säger Alami till TT.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Milad Alami kom själv som barn till Sverige som flykting från Iran, och minnena från det har kommit att prägla filmen.

Den handlar om Iman, som med sin familj har flytt från Iran till Sverige. Exakt varför han tvingades fly berättas gradvis under filmens gång, och ska inte avslöjas här. I hemlandet var Iman en känd brottare, och han tar nu upp sporten i den lilla norrländska ort där deras flyktförläggning ligger, samtidigt som det blir alltmer uppenbart att något är fel i relationen mellan Iman och hans hustru.

– När vi kom till Sverige i slutet av 80-talet hamnade vi på en flyktingförläggning långt uppe i Norrland, och när jag fick idén till den här filmen ville jag utnyttja kunskaperna och minnena från detta, säger Milad Alami, som numera mest bor i Köpenhamn. Hans första långfilm, ”Charmören”, var en dansk produktion.

"En sorts noir"

Minnena från tiden vid flyktingförläggningen var lätta att plocka fram som inspiration.

Annons

– Både känslorna, det visuella, och livet och minnena, är därifrån. Den kalla platsen, mörkret, jag har lekt med tanken att detta är en sorts noir, där man ska gissa vem huvudkaraktären är. Och eftersom det är min första svenska långfilm platsade det bra där.

Brottningsscenerna är många, och skådespelarna tränade i månader för att både bygga upp kroppen och för att lära sig brottning.

– Till och med de riktiga brottarna var imponerade, säger Milad Alami och berättar att brottning är Irans nationalsport.

– Jag ville jobba med det på ett sätt som inte var stereotypiskt. Jag gjorde massor av research, jag gick på matcher, på träningar.

För Milad Alami är budskapet frihet, och han säger att filmen aldrig kommer att visas officiellt i Iran, att regimen kommer att hata den.

– Men den kommer ändå att ses i Iran när den kommer på streaming.

Känd iransk skådespelare

Huvudrollen spelas av Payman Maadi, en av Irans internationellt mest kända skådespelare, som bland annat har medverkat i flera av Asghar Farhadis filmer.

Annons

– Det gör också att det kommer att finnas ett sug efter att få se den i Iran.

Under vistelsen i Berlin kommer Milad Alami att möta flera andra filmskapare med rötterna i Iran och delta i diskussioner om situationen i det gamla hemlandet.

Tilläggas bör att Alami inte är den enda svensken i Berlin i år. Gizem Erdogan är på plats som årets svenska Shooting star, men hon representeras inte av någon specifik film, och Alexander Karim är på festivalen för att prata om den kommande tv-serien "The swarm".

Annons