LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

"Hajen"-fotograf död – hyllas av Spielberg

08 apr, 2023 
TT Nyheter
Bild från en drive-in-visning av filmen "Hajen" i Kalifornien 2020. Arkivbild.
Amerikanske filmfotografen Wilmer "Bill" Butler har gått bort, rapporterar amerikanska medier, bland andra The New York Times. Butler blev 101 år gammal.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Butler inledde sin karriär på 1960-talet men är främst känd för sitt arbete som ansvarig för filmfoto på två succéfilmer som båda släpptes 1975: "Hajen" och "Gökboet".

För den sistnämnda filmen nominerades han till en Oscar för bästa filmfoto, men förlorade. För den förstnämnda filmen tvingades han hitta på flera nya sätt att spela in ute på vattnet, bland annat under vattenytan och för de numera ikoniska scenerna ur hajens synvinkel – spejande längs vattenytan efter nästa offer.

Steven Spielberg, som regisserade notoriskt svårinspelade "Hajen", hyllar Butler.

"Bills livsåskådning var pragmatisk, filosofisk och väldigt tålmodig och jag har honom mycket att tacka för hans trygga och kreativa bidrag till 'Hajen'", säger han.

Utöver de två filmerna märks en rad kända filmer på Butlers meritlista, bland annat "Avlyssningen", "Grease" och tre Rocky-filmer: II, III och IV.

Efter att ha varit fotoassistent på "Gudfadern" fick han erbjudandet av regissören Francis Ford Coppola att filma "Apocalypse Now", men tackade nej för att satsa på sin egen regidebut – som aldrig blev av.

Annons