LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Gyllene turnéstart på hemmaplan

07 jul, 2023 
TT Nyheter
Mats "MP" Persson och Per Gessle i Gyllene Tider på premiärkonserten för sommarturnén.
Gyllene Tider öppnade den stora jukeboxen på turnépremiären. Och publiken var med på noterna från första takten på det utsålda Brottet i Halmstad.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter ett inledande farfisaorgelsolo intog Gyllene Tiders medlemmar scenen, där de möttes av en jublande publik. Det är verkligen inte första gången de spelar på hemmaplan, men ändå blev Per Gessle uppenbart tagen av Halmstadpublikens kärlek. Han skrattade till och hälsade sedan välkommen till bandets "åttonde sommarturné och femte comebackturné".

De inledde sedan med "Gyllene Tider igen" från nya albumet "Hux Flux". Publiken längst fram sjöng med i programförklaringen för årets turné: "Här står Gyllene Tider igen, och tuggar på a-strängen". Och att de gillar att stå där är uppenbart. Bandmedlemmarna ler och är avspända, och samtidigt märkbart glada över att stå på scen igen. Av premiärnerverna märks inget.

Lugnar publiken

Efter "Hux Flux"-öppningsspåret lugnar Per Gessle direkt de i publiken som eventuellt har oroat sig för att det ska bli för många spår från nya albumet och förklarar att de ska "öppna den stora jukeboxen och spela en massa låtar ni säkert känner igen".

Annons

Och det gör de verkligen. De börjar med "Juni, juli, augusti" som glider in i en rockig "Det hjärta som brinner". I publiken lyfts redan armarna mot sommarhimlen (som är oklanderligt blå, Gyllene Tider har även vädret med sig under denna turnépremiär). I de äldre publikfavoriterna "Flickorna på TV2" och "Flickan i en Cole Porter-sång" överlåter Per Gessle hela refrängen till publiken. I lugnare "Chrissie hur mår du?" blir det andäktigt tyst på Brottet, men sen sätter handklappningarna igång i "(Hon vill ha) Puls".

Gyllene Tider levererar sin hitkavalkad effektivt och konsekvent. Per Gessle är centralfiguren, men i "En sten vid en sjö i en skog" får MP Persson glänsa i ett kort gitarrsolo, i "Tuffa tider (för en drömmare)" lämnar Göran Fritzon farfisaorgeln för en utflykt med sin harmonica och Micke "Syd" sjunger "Min tjej och jag" framför ett hav av vevande armar.

Alla sjunger med

Publiken kokar när Gyllene Tider sedan gör ett slags medley på "Ska vi älska (så ska vi älska till Buddy Holly)", "Leva livet" och "Dansar inte lika bra som sjömän". Och när den sistnämnda glider över i en uppumpad "Tylö Sun" är det ren eufori på Brottet – och alla i publiken skriksjunger med i textraden "Västkustens tjejer är de bästa som finns".

Sedan blir det extranummer med "När vi två blir en", "Sommartider" och den givna avskedslåten "När alla vännerna gått hem". Men egentligen vill nog ingen gå hem från Brottet.

Flera gånger under konserten har Per Gessle utbrustit:

– Vilken kväll va?

Svaret är givet. Men för säkerhets skull skriker alla i publiken ett rungande ja varje gång.

Annons