Guldbjörnen till fransk dokumentär

Guldbjörnen till fransk dokumentär

Vinnarna i Berlin, med Nicolas Philibert till höger.

Markus Schreiber/AP/TT
En dokumentär om ett dagcenter för vuxna i Paris. Det blev den stora vinnaren när priserna delades ut på filmfestivalen i Berlin.
Skådespelarpriset gick till en åttaårig flicka.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Filmfestivalen i Berlin inleder festivalsäsongen och är tillsammans med Cannes och Venedig årets höjdpunkter i den europeiska filmbranschen.

Och dagen efter den stora franska Césargalan blev det franskt även i Berlin. Dokumentären "Sur l’Adamant" vann Guldbjörnen.

– Är ni galna eller? sade regissören Nicolas Philibert sitt tacktal.

– Att en dokumentär kan ses som biofilm i sin egen rätt gör mig riktigt rörd.

Två veteraner

Filmen handlar om ett dagcenter på en pråm på Seine, dit vuxna med psykisk ohälsa kan söka sig för hjälp.

– Som vi alla vet är de mest galna människorna inte de vi tror, fortsatte Philibert.

Den 72-årige fransmannen är mest känd för en annan dokumentär, "Att vara och ha – en lovsång till livet", om en skola på den franska landsbygden. Den blev flerfaldigt prisbelönad och gick upp på svenska biografer 2003.

Juryns stora pris gick till tyske Christian Petzolds "Roter himmel". Även Petzold är en veteran i prissammanhang. År 2012 vann han regipriset i Berlin för DDR-dramat "Barbara".

De äldre männen får ursäkta, största snackisen blev en åttaårig flicka, spanska Sofía Otero, som tilldelades Silverbjörnen för bästa skådespelare.

Skådespelarpriserna är i Berlin könsneutrala, och båda priserna gick till prestationer i filmer som behandlar könsroller.

Född som pojke

Sofía Otero spelar huvudrollen i spanska "20 000 especies de abejas" ("20 000 Species of bees"), om en flicka som kämpar med det faktum att hon är född som pojke.

Med glädjetårar i ögonen tackade hon för priset och lovade att publiken ska få se mer av henne.

– Jag vill ägna mitt liv åt skådespeleri, sade hon.

Bästa biroll gick till österrikiska Thea Ehre för sin insats i filmen "Till the end of the night", om en transsexuell kvinna som hamnar i en polisutredning.

– Prestationen fick oss alla att häpna, den är en gåva till oss alla, sade juryns ordförande, skådespelaren Kristin Stewart, när hon delade ut priset till Ehre, som identifierar sig som kvinna.

– Tack för att ni alltid har stöttat mig och hett mig utrymme att vara den jag vill vara, sade hon sitt tacktal, riktad mot sina föräldrar.

Tidigare i veckan fick Sanna Lenkens dramakomedi "Comedy Queen" den europeiska barnfilmsorganisationen ECFA:s långfilmspris.

FRÅN FÖRSTASIDAN