Guide: Allt inför Oscarsgalan

Guide: Allt inför Oscarsgalan

Får Ruben Östlund gå hem med en Oscar? Natten till måndag får vi veta. Arkivbild.

Chris Pizzello/AP/TT
Ställ väckarklockan. Det kan bli en historisk stund för svensk film när den 95:e Oscarsgalan avgörs i Hollywood natten till måndag.
Ruben Östlunds film "Triangle of sadness" har tre nomineringar, men han är inte den ende svensken som kan få priser.
Här är allt du behöver veta inför galan

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

+ Vad?

Oscarsgalan! Filmvärldens mest glamourösa fest.

+ När?

01.00, natten till måndag i TV4. TV4 sänder även från röda mattan från midnatt och en förgala från 21.30 i TV4 Play. Pär Lernström är programledare, med Parisa Amiri som reporter på röda mattan i Hollywood.

+ Galavärd:

Pratshowvärden Jimmy Kimmel, för tredje gången.

+ Svenska nomineringar:

Ruben Östlunds film "Triangle of sadness" är nominerad i kategorierna bästa manus, regi och film. Dessutom är Ludwig Göransson nominerad för årets låt som en av fyra låtskrivare till "Lift me up" som Rihanna sjunger i filmen "Black Panther: Wakanda forever".

+ Vinner svenskarna?

Nja, trots att Östlund fick Guldpalmen i Cannes i fjol för sin film tillhör han inte favoriterna i någon klass. Det vore en skräll om göteborgaren fick en gyllene statyett. Däremot är Ludwig Göransson tippad att få priset för bästa låt.

+ Så vilka filmer får priserna?

Dramakomedin "Everything everywhere all at once" är storfavorit. Men "På västfronten intet nytt" kan överraska och bli bästa film. Den tyskspråkiga nyinspelningen av antikrigsklassikern kan även få pris för bästa internationella film. Eller så överraskar de 9 579 filmarbetarna i Oscarskademin och väljer "Top gun: Maverick", som Tom Cruise producerat. Han har varit en av Hollywoods största stjärnor i 40 år, men aldrig fått en Oscar. Kanske är det dags nu.

+ Vilka skådespelare får priser?

Austin Butler ("Elvis") och Colin Farrell ("The banshees of Inisherin") snackas det mest om bland manliga skådespelare, medan Michelle Yeoh ("Everything everywhere all at once") och Cate Blanchett ("Tár") är mest favorittippade bland kvinnorna.

+ Vilka stjärnor kommer till galan?

Förutom de nominerade stjärnorna dyker bland annat Halle Berry, Emily Blunt, Jessica Chastain, Harrison Ford, Andrew Garfield, Hugh Grant, Dwayne Johnson, Nicole Kidman, Pedro Pascal och John Travolta upp för att dela ut priser. Rihanna sjunger sin Oscarsnominerade låt.

+ Till sist, ingen örfil, tack!

Efter förra årets drama då Will Smith slog till Chris Rock på scenen vill arrangörerna till varje pris undvika något liknande och har inrättat en krisstab för att kunna hantera skandaler. Men räkna med många skämt om örfilar i Jimmy Kimmels öppningsmonolog.

FRÅN FÖRSTASIDAN