LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Greta Garbo uppmärksammas i Paris

14 feb, 2023 
TT Nyheter
Greta Garbo vid ankomsten till New York den 7 oktober 1938 efter en tio månaders semester i Europa. Arkivbild.
Under rubriken La divine – den gudomliga – uppmärksammas Greta Garbo stort i Paris under februari.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Jérôme Seydoux-Pathé Foundation visar elva av Garbos stumfilmer, som genombrottsfilmen "Gösta Berlings saga" från 1924 i regi av Mauritz Stiller, den tyska klassikern "Den glädjelösa gatan" från 1925 samt merparten av hennes amerikanska filmer från stumfilmsepoken.

"Garbo upphör aldrig att fascinera och nya generationer upptäcker henne ständigt. Det är väldigt roligt att få möjlighet att visa upp rariteter ur våra arkivsamlingar och också presentera en restaurerad version av Stillers 'Gösta Berlings saga' som tidigare inte visats i Frankrike", säger Jon Wengström vid Filminstitutets filmarkiv i ett pressmeddelande.

Wengström håller på fredag en föreläsning om Garbo i Paris , där han visar journalfilmer, fragment ur förlorade filmer samt reklam- och beställningsfilmer som Garbo gjorde i början av sin karriär.

Bland de sistnämnda finns en informationsfilm från 1920 där Garbo pekar ut svenska industrier på en karta. Filmen upptäcktes bara för några år sedan och finns i dag att se på Filmarkivet.se.

Annons