Göteborgshus är årets bästa byggnad

Göteborgshus är årets bästa byggnad

Merkurhuset i Göteborg får pris. Pressbild.

Mikael Olsson
Det nya Merkurhuset på Skeppsbron i Göteborg får årets Kasper Salin-pris, Sveriges största arkitekturpris.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Huset är ritat och framtaget av arkitektbyrån Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur).

"En märkvärdig gestalt som vilar vackert i arkitekturhistorien men samtidigt är sin egen. I ett trångt läge i staden infogar byggnaden sig. På samma gång äger den sin plats – en prestation i perfekt balans. De egensinniga gavlarna bör framhållas, tillsammans med ett slags 'takkupor' med många tolkningsbottnar", skriver juryn i sin motivering.

Byggnaden sitter ihop med det gamla Merkurhuset från 1897, som är den äldsta kvarvarande byggnaden på Skeppsbron, och står på platsen för en riven tillbyggnad som tidigare hyste en parkeringsplats i många år. Hyresgäst är bland annat reklambyrån Forsman och Bodenfors huvudkontor.

Kasper Salin-priset instiftades 1962 och delas varje år ut av branschorganisationen Sveriges arkitekter till ett svenskt byggnadsverk av "hög arkitektonisk kvalitet".

De övriga nominerade till årets pris var uterummet Hage i Lund, ombyggda S:t Paulskyrkan i Stockholm och radhusen "Tolv hus" i Malmö.

Priset, tillsammans med andra priset som Guldstolen och Kritikerpriset delas ut vid Sveriges Arkitekters Arkitekturgala på Lisebergsteatern i Göteborg.

FRÅN FÖRSTASIDAN