Göteborgs bibliotek bantar utbudet av böcker

Göteborgs bibliotek bantar utbudet av böcker

Kulturnämnden i Göteborg bestämde på onsdagen att nästan helt frysa inköpen av nya böcker till Göteborgs bibliotek. Arkivbild.

Adam Ihse/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kultursektorn i Göteborg ska spara 28 miljoner kronor och nu har kulturnämnden beslutat att i stort sett helt frysa inköpen av nya böcker till Göteborgs bibliotek, skriver Dagens Nyheter.

Den styrande minoriteten – Socialdemokrater, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – vill minska kulturstöden med nio miljoner kronor och föreslår att 5,8 miljoner ska sparas i budgeten för medieinköp, vilket inbegriper biblioteksböcker.

Inte heller från oppositionspartierna hördes några protester när beslutet klubbades på onsdagen. Däremot ifrågasatte en medlem i Folkbibliotekens vänner under kulturnämndens välbesökta sammanträde hur beslutet kunde vara förenligt med Unescos utnämning av Göteborgs till ”City of literature”.

– Vi ska försöka samverka med olika aktörer för att lyfta Göteborg som litteraturstad och hoppas att den budget som finns kvar ändå räcker till för att upprätthålla infrastrukturen, sade nämndens ordförande Pär Johansson (S) under mötet.

FRÅN FÖRSTASIDAN