LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Gayikonen Tom of Finland hyllas i utställning

28 apr, 2023 
TT Nyheter
Museichef Leevi Haapala framför ett av Touko Laaksonens verk. Utställningen "Tom of Finland — Bold journey" visas på Finlands museum för samtidskonst, Kiasma, i Helsingfors.
Touko Laaksonens glada, sexuellt explicita verk slog igenom i konstvärlden i en tid då homosexualitet var olagligt eller klassades som en sjukdom i länder runt om i världen, inklusive hans hemland Finland. Nu hyllas gayikonen – mer känd under sin pseudonym Tom of Finland – i en ny utställning.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Finländarna har numera tagit konstnären till sitt hjärta och Laaksonen, som gick bort 1991, är något av en nationell ikon. På fredagen öppnar utställningen "Tom of Finland — Bold journey" på Museet för samtidskonst Kiasma i Helsingfors.

De manliga karaktärerna som avbildats av Laaksonen – skogshuggare, cyklister, sjömän, soldater och poliser – utstrålar enligt museet "vitalitet, glädje och stolthet".

Befriande och stärkande

– Hans konst har varit befriande och stärkande för otaliga homosexuella män och sexuella minoriteter i decennier. Tom är en av våra nationella hjältar som förtjänar att ses som en av 1900-talets mest välkända finländska konstnärer, säger Kiasmas museichef Leevi Haapala.

Den retrospektiva utställningen av Laaksonens verk är sammanställd av Tom of Finland Foundation i Los Angeles och Kiasma-museet, som är en del av Finlands Nationalgalleri. Det är den största utställningen av hans verk som någonsin visats i hans hemland.

Påminner om tolerans

Leevi Haapala säger att Laaksonens verk påverkat välkända konstnärer som Robert Mapplethorpe, Bruce Weber och David Hockney och inspirerat artister som Village People.

I Finland är hans konst numera omfamnad långt utanför gaygemenskapen.

– I denna polariserade tid tror jag att vi behöver ikoniska figurer som Tom för att påminna oss om tolerans, säger Leevi Haapala.

Utställningen pågår till och med den 29 oktober.

Annons