LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Fyra städer slåss om Eurovision

21 jun, 2023 
TT Nyheter
Loreenvann Eurovision Song Contest med "Tattoo" tidigare i år. Arkivbild.
Stockholm vill bygga en helt ny arena och göteborgarna tycker att det är deras tur. Malmö håller i plånboken och Örnsköldsvik kallar sin ansökan för "hemkomsten".
Här är de fyra städerna som slåss om värdskapet för Eurovision Song Contest 2024.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Stockholm

I Stockholms stads ansökan om att stå värd för ESC framgår det att man vill bygga en ny tillfällig arena i Frihamnen för ändamålet. Enligt dokument som Dagens Nyheter har tagit del av ska den nya arenan rymma 11 180 till 14 700 personer. Vad den nya arenan skulle kosta är däremot inte känt.

Precis som när staden arrangerade ESC 2016 så vill man även förlägga Eurovision village till Kungsträdgården samt arrangera en Euroclub för att "gynna stadens nattlivsaktörer".

Örnsköldsvik

Om SVT:s val faller på Örnsköldsvik blir det i så fall stadens första ESC-erfarenhet. Staden har den moderna Hägglunds arena som trumfkort, och vill även låta de långväga gästerna bo på kryssningsfartyg i hamnen.

Staden lyfter även fram musik- och producentutbildningen Musikmakarna.

– I årets Melodifestival hade 11 av 28 bidrag koppling dit. Därför kallar vi vår ansökan för "hemkomsten", har näringslivschef Peter Selemark tidigare sagt till Expressen.

Annons

Malmö

Malmö har fått arrangera ESC två gånger: 1992 på Isstadion och 2013 på Malmö arena. Kommunstyrelsens ordförande i Malmö Stad, Katrin Stjenfeldt Jammeh (S), har tidigare sagt till SVT att en fördel med staden som värd är att man visat under tidigare värdskap att det går att både skapa en bra fest och hålla kostnaderna nere.

– Vi kan nog göra ett arrangemang till lägre kostnader än vad man kan på många andra ställen, sade hon.

Göteborg

Göteborg arrangerade ESC 1985 i Scandinavium. Inför nästa års tävling finns frågetecken kring huruvida arenan klarar av att bära upp ESC:s enorma ljusrigg, men enligt arenabolaget Got Event är det, efter vissa justeringar, möjligt.

Dessutom anser många att staden står på tur:

– Jag tycker att vi gjorde den bästa Eurovision 1985 när Lill Lindfors tappade kjolen. Det finns de som säger att de borde vara vår tur, men det måste vara det av konkurrenskraft, säger Göteborg & Co:s vice vd Magnus Hallberg till Expressen.

Annons