LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Fritidskortet – ingen lösning för kulturskolan

05 apr, 2023 
TT Nyheter
Fritidskortet ska särskilt gynna barn - och unga i socioekonomiskt utsatta områden. Arkivbild.
Nyheten om regeringens fritidskort för barn och unga löser inte kulturskolans problem. Det framhåller Torgny Sandgren, generalsekreterare för Kulturskolerådet.
– Vi har 40 000 elever som står i kö, säger han.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det särskilda fritidskortet till barn och unga mellan 8 och 16 år ska kunna användas till exempelvis idrotts- och friluftsaktiviteter men också till kultur. Reformen ingick i Tidöavtalet och regeringen ger nu fem myndigheter, däribland Statens kulturråd, i uppdrag att se över vad som krävs för att det ska kunna införas.

Torgny Sandgren på Kulturskolerådet vet ännu inte om fritidskortet kan betala för de olika aktiviteterna i kommunala kulturskolan.

– Alla möjligheter som staten kan bidra med för att ge unga möjligheter till kulturutövande ser vi positivt på och det ska bli spännande att se vilken konstruktion man väljer, säger han – men framhåller samtidigt att kulturskolorna inte har något problem med efterfrågan till kurserna.

– Vi har 40 000 elever som står i kö. Vi behöver helt enkelt mer resurser så att vi kan anställa fler lärare, och där har ju regeringen halverat det statliga stödet på 200 miljoner till 100 miljoner. Situationen i kommunerna är ansträngd. I ett sådant läge kan det vara en utmaning att hantera en ökad efterfrågan, säger Torgny Sandgren.

Under 2024 ska 731 miljoner kronor avsättas till fritidskorten som främst ska gynna barn- och unga i socioekonomiskt utsatta områden.

Kulturminister Paris Liljestrand (M) berättar i ett pressmeddelande att hon ser fritidskortet som en "framtidsinvestering" som kan göra kulturen tillgänglig för fler.

Annons