Fotovinnarens bluff – skapade bild med AI

Fotovinnarens bluff – skapade bild med AI

En vinnande bild i en fototävling hade genererats med AI. Arkivbild.

Bertil Ericson / TT
Den tyske konstnären Boris Eldagsen hade utsetts som vinnare av fotopriset Sony World Photography Award – men väljer att avstå utmärkelsen.
Anledningen är att han i själva verket hade skapat den vinnande bilden med hjälp av artificiell intelligens (AI), rapporterar BBC.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

När det blev klart att Eldagsen tilldelats priset – i en av dess kategorier – medgav han att den vinnande bilden inte tagits med hjälp av en kamera, utan genererats av AI. Han säger att han använde bilden som ett "test" för tävlingen och för att skapa en diskussion om framtiden för fotografi.

Bilden – som i svartvitt föreställer två kvinnor i olika åldrar – bör inte betraktas som ett fotografi, anser han.

"Det är olika saker. AI är inte fotografi. Därför kommer jag inte att acceptera utmärkelsen", skriver Boris Eldagsen på sin hemsida enligt BBC.

Enligt en talesperson för priset hade Eldagsen på förhand medgett att AI delvis använts vid framställandet av bilden, och att kategorin "välkomnar experimentella tillvägagångssätt". Samtidigt säger talespersonen att priset syftar till att lyfta "fotografers skicklighet" och att Eldagsen vilselett organisationen kring till vilken grad han använt AI för sitt bidrag.

FRÅN FÖRSTASIDAN