"Förrädarna" – här är TV4:s nya storsatsning

"Förrädarna" – här är TV4:s nya storsatsning

Dragomir Mrsic är programledare och spelledare för TV4:s nya stora helgunderhållning "Förrädarna", ett internationellt format som nu görs för första gången i Sverige.

Claudio Bresciani / TT
Dragomir "Gago" Mrsic gör debut som programledare i TV4:s nya storsatsning "Förrädarna".
– Det innehåller lite av mitt gamla liv. Du måste jobba för pengarna, säger han till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det nya programformatet "Förrädarna" har gjort succé runt om i världen de senaste åren. Nu kommer konceptet till svensk tv.

På Häringe slott söder om Stockholm spelar TV4 just nu in den första omgången som ska bli kanalens stora helgunderhållning framöver.

"Förrädarna" blir programledardebuten för Dragomir "Gago" Mrsic, skådespelaren som mest är känd från "Snabba cash"-filmerna.

– Jag har blivit tillfrågad många gånger om att bli programledare i olika program. Men det har aldrig riktigt tilltalat mig, säger Dragomir Mrsic.

– Fast när de skickade den australiska versionen av det här till mig sa jag bara wow! Det här var kul.

Konceptet är som en blandning av de populära spelen Cluedo och Maffia, där spelarna måste lista ut vilka som är förrädare.

Kända och okända

Flera kändisar är med och tävlar. Men också okända personer, som i stället har någon specialkompetens för programmet och som gillar deckargåtor. Det kan vara jurister, journalister, influerare, författare eller någon vid tullen.

– Det är en skön blandning. Det gillade jag också. För den här konstellationen av olika människor gör det väldigt intressant, säger Dragomir Mrsic.

Det gäller att lista ut vilka som är förrädare, medan tittarna från början får reda på allas roller i spelet och kan följa intrigerna hemifrån.

Spelarna måste dessutom samarbeta i uppdrag som ska genomföras i programmet. För varje lyckat uppdrag ökar vinstpotten som segraren får.

Dragomir Mrsic beskriver uppdragen som riktigt avancerade och passar på att ge en känga till andra realityprogram.

– Det jag tycker är synd med program som jag gillar är att tävlingarna är alldeles för lama. De står där med en pinne och så ska man rulla en kokosnöt och komma närmast.

– Det är alltifrån "Robinson" och "Torpet" och sånt. Det händer inget och i 90 procent av tävlingarna kan du förutse vem som kommer att vinna. Här är det inte så. Här är det avancerade och påkostade tävlingar. Det händer mycket och det gillar jag.

Det gamla livet

Dragomir Mrsic fick först frågan om att vara med som tävlande i "Förrädarna", men när möjligheten gavs att vara programledare valde han hellre det.

– Jag såg det här som ett väldigt passande program för mig att leda. Det innehåller lite av mitt gamla liv, säger han och skrattar.

Mrsic har varit öppen med sitt kriminella förflutna. Bland annat dömdes han på 1990-talet till tre och ett halvt års fängelse för inblandning i ett bankrån. Det han lärde sig som brottsling skulle komma väl till pass i "Förrädarna".

– Ränderna går aldrig ur en tiger, säger han och skrattar. Det handlar om rekognosera, vara lite streetsmart, vara punktlig och framförallt hålla det du lovar. Du ska både kunna ljuga bra, när du står framför åklagaren, och vara ärlig när du står med advokaten, säger han och skrattar.

Inspelningen av "Förrädarna" sker i en paus mellan olika film- och tv-inspelningar. Dragomir Mrsic filmar både i Sverige och internationellt, framförallt på Balkan. Men "Förrädarna" har gett mersmak. Det kan bli fler programledarjobb framöver.

– Jag tror att det kommer att bli mer. Men först ska jag vinna "Kristallen" för det här, sen får vi se, säger han och skrattar.

"Förrädarna" får premiär i TV4 och på TV4 Play den 2 september.

FRÅN FÖRSTASIDAN