LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Författare: Varför är Sverige sämre än Norge?

27 maj, 2023 
TT Nyheter
Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll uppmanar både svenska politiker och läsare att agera. Arkivbild.
Författarförbundet ser en ny svensk boklag som ett sätt att trygga litteraturens framtid. Förbundets företrädare tycker att svenska politiker borde lära av sina norska kollegor.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I en debattartikel i Expressen skriver Grethe Rottböll och Per Wirtén, ordförande respektive styrelsemedlem, att svenska politiker borde låta sig inspireras av sina kollegor i andra europeiska länder, däribland Norge.

Författarförbundet anser att både författare och förlag får för låg ersättning från de svenska ljudboksplattformarna, och menar att flera stora utländska förlag just därför vägrar sälja rättigheter för ljudböcker till Sverige.

Länder som Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Österrike, Italien och Spanien har lagstiftat om fasta bokpriser. Nu kommer även Norge att få en sådan boklag, som bland annat innebär att nya böcker inte går att strömma under de första tolv månaderna. Däremot kan inlästa böcker under den tiden köpas till fasta styckepriser för nedladdning, något som förbättrar villkoren för författare och översättare, anser Rottböll och Wirtén.

"Varför ska Sverige vara sämre än Norge?", skriver de.

Förbundet har inte tagit ställning i frågan om fasta bokpriser men de två företrädarna tycker det är dags att på nytt undersöka ett sådant system även i Sverige.

Annons