Filminstitutet vill se stor satsning på AI

Filminstitutet vill se stor satsning på AI

Vd Anette Novak vill se en större satsning på AI inom den svenska filmindustrin. Arkivbild.

Christine Olsson/TT
Medan manusförfattarna i Hollywood strejkar för att begränsa användandet av AI vill svenska Filminstitutet satsa på den nya tekniken.
– Det är bättre att vara med, då kan man påverka, säger vd Anette Novak.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Filmbranschen står inför en enorm omvälvning, ett teknikskifte som i grunden kommer att förändra hur filmer görs. Och hur många människor som behövs för att göra dem.

I Hollywood står striden mellan manusförfattarna och produktionsbolagen där den strejk som pågått sedan den 2 maj till stor del handlar om hur den nya tekniken ska regleras. Manusförfattarna vill begränsa filmbolagens möjlighet att använda AI till filmmanusen.

Arbetstillfällen

Men AI kan användas inom flera områden och det är också det stora samtalsämnet under filmfestivalen i Cannes där flera analytiker slagit fast att framtiden snart är här.

– De enda som borde vara rädda är de som inte kommer att använda de här verktygen. 50 till 70 procent av en filmbudget går till arbetskraften. Kan vi göra det mer effektivt kan vi göra större filmer med större budgetar eller göra fler filmer, sade framtidsanalytikern Ander Saar vid ett seminarium under Cannesfestivalen, rapporterar Hollywood Reporter.

Den svenska filmbranschen måste också satsa mer på AI, tycker Filminstitutets vd Anette Novak. I den kommande forskningsproposition som regeringen väntas lägga fram nästa år vill hon se en strategisk satsning på AI, delvis med fokus på filmbranschen.

– Det är avgörande att vi hoppar på det här tåget. Inte bara hoppar på det utan kanske driver det och bestämmer oss för att det här är något vi ska satsa på, säger hon till TT på filmfestivalen i Cannes.

Risker och möjligheter

Anette Novak är medveten om att den nya AI-tekniken inte ses som något positivt i alla delar av filmvärlden.

– Men vi vill också säga att den här nya tekniken innefattar både risker och möjligheter. Vi vill gärna peka på möjligheterna här. För vi ser enorma möjligheter för sådant som branschen kämpar med, säger hon.

Bland annat skulle mindre filmbolag kunna konkurrera lättare med hjälp av ny teknik och flera tidskrävande arbetsuppgifter skulle kunna rationaliseras bort.

– Det finns möjlighet till effektivisering av arbetsflöden som kan vara väldigt tidskrävande och därför väldigt dyra, som postproduction. Tekniken kan plocka bort en del sådana moment så att filmskaparna i stället får ägna sig att ta fram unika idéer och arbeta på den kreativa höjden, säger Novak.

Filminstitutet sitter också på stora arkiv som skulle kunna användas för maskininlärning för AI-tekniken. Till det behövs det också ekonomiska resurser.

– Det är inte en uppgift vi har i dag. Och jag kan inte säga att nu lägger vi ner utveckling av filmer och så stoppar vi in pengarna där, säger hon.

FRÅN FÖRSTASIDAN