Festival lyfter ukrainsk kultur

Festival lyfter ukrainsk kultur

"Hur känner du att du är rädd?" spelas på Orionteatern under en ukrainsk kulturfestival. Pressbild.

Christopher Backholm
Poesiläsningar, teater om kriget och en ukrainsk symfoniorkester – ”Europeisk festival” i Stockholm vill ge en bred inblick i ukrainsk kultur.
– När dörren öppnas vill man verkligen försöka visa allt man inte fått visa förut, säger initiativtagaren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Medan den ryska regimen hävdar att ukrainsk kultur inte finns lyfter festivalen "Europeisk festival: ukrainsk vår" i Stockholm fram ett rikt kalejdoskop av just ukrainska kulturuttryck. Bakom initiativet står ett flertal europeiska kulturinstitutioner som samarbetar i ett nätverk med EU-kommissionen – samt initiativtagaren Natalya Pasichnyk, vid Ukrainska institutet i Sverige.

– Nu när Ukraina kämpar för sin existens är det bästa stödet man kan ge som vanlig människa att se, höra och lära sig om landet som man inte visste något om, på grund av att Ryssland ägde narrativet, säger hon.

Den ukrainska identiteten har länge förtryckts och förbjudits, enligt Pasichnyk – och det har också marginaliserat kulturen.

– Därför kan man här i väst inte nämna några ukrainska författare eller kompositörer.

Ukrainska poeter

Festivalen pågår fram till den 9 maj, på scener som Konserthuset, Moderna Museet, Artipelag och Kulturhuset i Stockholm.

På Orionteatern skildrar ukrainska ungdomar en krigsdrabbad vardag i "Hur känner du att du är rädd?". På Moderna Museet reciterar Hannes Meidal från Dramaten med den ukrainska skådespelaren Kateryna Kisten ur antologin "Under Ukrainas öppna himmel".

– Det är den första antologin av ukrainska poeter som har skrivit efter krigets start, säger Natalya Pasichnyk.

Dödades i kriget

Den 7 maj framför stråksektionen från Lvivs nationella symfoniorkester musik av systrarna Bohdana Froljak och Hanna Havrylets, två av de mest framträdande kvinnliga kompositörerna i Ukraina. Hanna Havrylets dödades under den fjärde dagen av invasionen.

Kvällen "Toner ur eld och aska" är annars dedikerad till kompositörerna Vasyl Barvinskyj och Borys Ljatosjynskyj. Samma kväll läser Stina Ekblad poesi från perioden som i Ukraina kallas "The executed renaissance" på Artipelag.

– Det är en mellankrigsperiod, på 1920–30-talet, då det började komma poeter efter första världskriget, när man trodde att ukrainsk kultur skulle uppleva en renässans. Men de blev alla dödade.

FRÅN FÖRSTASIDAN