Eva Lindströms Almafavorit: "Poetisk och rolig"

Eva Lindströms Almafavorit: "Poetisk och rolig"

När Eva Lindström i fjol fick veta att hon fick världens största pris för barn- och ungdomslitteratur trodde hon först att någon drev med henne. Arkivbild.

Rickard Nilsson/TT och Fredrik Sandberg/TT
Inför tillkännagivandet av årets Almapristagare vet fjolårets pristagare, den svenska bilderboksförfattaren och illustratören Eva Lindström, vem hon tycker borde få priset.
– Beatrice Alemagna är en bra kandidat, säger hon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Illustratören och bilderboksförfattaren Beatrice Alemagna är född i Italien men bosatt i Paris. Hon beskrivs som en innovativ bilderboksförfattare och fin kolorist och har också fått en lång rad internationella priser, däribland italienska Premio Andersen Award, tyska Huckepack Bilderbuchpreis och franska Grand Prix de l’Illustration.

På svenska finns bland andra "Sånt som försvinner" från 2019 och "Vad är ett barn?" från 2014.

Alemagna har också nominerats till Almapriset flera gånger. Även om juryn kanske inte väljer att ge världens största barn- och ungdomslitteraturpris (fem miljoner kronor) till en bilderboksförfattare två år i rad är hon den som Eva Lindström skulle vilja lämna över stafettpinnen till.

– Jag gillar hennes sätt att teckna, det här poetiskt och roligt på något vis.

Årets pristagare tillkännages på tisdagen. Efter Barbro Lindgren 2014 blev Eva Lindström i fjol den andra svenska mottagaren av Almapriset. Hennes böcker är nu översatta till 15 språk varav åtta tillkommit efter Almapriset. Även i Sverige har fler fått upp ögonen för Eva Lindströms böcker i och med priset, uppger hennes förlag Alfabeta.

– I början var det väldigt mycket saker att göra som jag inte varit så pigg på förut, som att prata, men det gjordes genom samtal vilket jag tycker är helt okej jämfört med att bara stå och föreläsa ensam, säger Eva Lindström.

Nu har arbetsron återvänt.

– På senare tid har jag börjat koncentrera mig igen, säger hon.

FRÅN FÖRSTASIDAN