Egyptisk myndighet kritiserar val av Kleopatra

Egyptisk myndighet kritiserar val av Kleopatra

Adele James spelar Kleopatra i en ny dokumentär på Netflix. Pressbild.

Netflix
Egyptiska myndigheten för turism och antikviteter kritiserar Netflix val av skådespelare i dokumentären "Queen Cleopatra".

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Dokumentären, som görs av bland andra Jada Pinkett Smith, har nämligen valt ut den svarta skådespelaren Adele James för att spela rollen som den mytomspunna drottningen, skriver The Independent.

Kleopatra föddes i Alexandria som medlem i den ptolemeiska dynastin och var av grekisk härkomst, enligt egyptiska myndigheter.

I ett uttalande framhålls att Kleopatra "hade vit hudfärg och hellenistiska drag. Reliefer och statyer som föreställer drottningen är bevis nog".

Enligt "Queen Cleopatra"-regissören Tina Gharavi är det dock möjligt att Kleopatra kan ha haft en mor av annat ursprung, då hennes härkomst aldrig har gått att belägga i historiska källor.

"Varför är det så viktigt för vissa att porträttera Kleopatra som vit?" frågar sig Tina Gharavi.

När israeliska skådespelaren Gal Gadot blev klar för rollen som drottningen i en film 2020 gick kritiken i motsatt riktning. Då höjdes röster mot att Kleopatra porträtterades av en vit skådespelare och Gadot beskylldes för "whitewashing", alltså när vita skådespelare gestaltar ickevita rollfigurer.

FRÅN FÖRSTASIDAN