TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Efter Loreens seger – SVT förbereder för nästa år

14 maj, 2023 
TT Nyheter
Loreen stod som segrare i lördagens final i Eurovision Song Contest i Liverpool.
Med Loreens historiska seger i Eurovision blir det Sverige som får stå värd för tävlingen nästa år – och förberedelserna är redan i gång.
– Vi börjar jobba redan nu i natt, sade SVT:s vd Hanna Stjärne till TT direkt efter finalen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Loreen blev första kvinna – och svensk – att ta hem segern i Eurovision två gånger. Det innebär att tävlingen år 2024 kommer att hållas i Sverige.

– Det här är en historisk seger. Vi är otroligt glada och stolta över Loreen och hela teamet bakom låten, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

TT: Hur förbereder ni er för att arrangera tävlingen nästa år?

– Vi börjar jobba redan nu i natt. Vi har ju viss vana av att arrangera Eurovision och har gjort det ekonomiskt hållbart tidigare, och det kommer vi att göra den här gången också, säger Hanna Stjärne.

Oklart var tävlingen hålls

Hon har ännu inget besked att ge om vilken stad i Sverige som kommer att få äran att stå värd för nästa års tävling.

– Nej, vi börjar jobba nu och kavlar upp ärmarna. Vi har inte tagit ut någon seger i förskott.

Med en Eurovision-final i Sverige väntar sig Stockholms Handelskammare ett mångmiljonregn i turistintäkter, enligt beräkningar. Men arrangemanget medför också höga kostnader, både för arrangörsstaden och för tv-bolaget som står för sändningen. Senast Sverige stod värd för spelen, år 2016, blev notan för Stockholms stad 100 miljoner kronor.

Annons

"Betydelsefullt"

Hanna Stjärne lyfter fram att det är tredje gången på relativt kort tid som Sverige vinner Eurovision – något som hon ser som ett starkt tecken på hur väl svenskt musikliv står sig och vilken betydelse Melodifestivalen har.

Hon säger också att tävlingen är väldigt speciell, både som tv-program och som samlingspunkt.

– Det känns väldigt betydelsefullt att få arrangera Eurovision i den här tiden. Tävlingen startade ju som ett fredsprojekt och det får en extra stark betydelse just nu.

Annons