LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Depeche Modes första spelning i Sverige som duo

22 maj, 2023 
TT Nyheter
Depeche Mode, som efter Andy Fletchers död består av Martin Gore och Dave Gahan, är ute på turné. Den 23 maj spelar duon på Friends arena i Stockholm. Arkivbild.
Depeche Mode låter sig inte stoppas av döden. Synthrocktrion, som efter medlemmen Andy Fletchers död i fjol är en duo, erövrar just nu världen på nytt med sin pågående jätteturné. På tisdag landar bandet i Sverige.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den 26 maj förra året dog Andy Fletcher, en av tre originalmedlemmar i det brittiska bandet Depeche Mode, när stora kroppspulsådern plötsligt brast. Sorgen bland fansen var stor och när den lugnat sig tog oron dess plats. Var det här slutet för bandet?

Fans världen jublade därför när Martin Gore och Dave Gahan i höstas avslöjade att de skulle släppa ett nytt album och dessutom åka på jättelik världsturné. Andy Fletcher var död, men inte Depeche Mode. Bandet skulle fortsätta, nu som duo.

Hyllar Andy Fletcher

I veckan når turnén "Memonti mori" Sverige och Friends arena i Stockholm. I bagaget har bandet det som kritiker har kallat deras bästa album på över 20 år. Det är bandets nittonde världsturné, deras första på fem år och alltså den första utan Andy Fletcher.

Turnépremiären i Sacramento, USA, i mars var i mångt och mycket en hyllning till Andy Fletcher. Bland annat projicerades hans porträtt på skärmar på scenen. Bandet spelar i Stockholm den 23 maj, nästan på dagen ett år efter Fletchers bortgång.

Annons

Ingmar Bergman-pastisch

Förutom ett kritikerhyllat album har bandet också med sig en av sina första hits på den här sidan millennieskiftet. Singeln "Ghost again", som liksom albumet "Memento mori" handlar om döden och det faktum att allas våra dagar i jämmerdalen är räknade, har letat sig in på såväl topplistor som listor med bandets bästa låtar någonsin.

Musikvideon till "Ghost again" är delvis en pastisch på den berömda scenen i Ingmar Bergmans film "Det sjunde inseglet" (1957), i vilken Max von Sydows riddare spelar schack med Bengt Ekerots döden. I slutändan förlorar vi alla det där ödesdigra partiet, men fram till dess finns musik, dans och mycket annat att glädja sig åt. Det är budskapet som Martin Gore och Dave Gahan nu ska sprida på Friends arena.

Annons