Den här gången skriver Ruben Östlund tacktal

Den här gången skriver Ruben Östlund tacktal

Regissören Ruben Östlund med gänget från "Triangle of sadness", skådespelarna Arvin Kananian, Henrik Dorsin och Zlatko Buric, tillsammans med producenten Erik Hemmendorff.

Henrik Montgomery/TT
Den här gången skriver Ruben Östlund ett tacktal i förväg. Men det är inte färdigt än.
– Jag ligger och tänker på det ibland, att jag måste komma på någonting, säger regissören inför Oscarsgalan natten till måndagen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förra gången Ruben Östlund var på Oscarsgalan, för fem år sedan, hade han inget förberett tacktal utan bara de inblandade filmarbetarnas namn nedskrivna på armen om han skulle få pris för sin "The square". Det blev ingen Oscar den gången. Nu förbereder han sig annorlunda.

– Man vill inte improvisera när man står där uppe.

Men bara några dagar kvar till Oscarsgalan har det svenska gänget i Hollywood vuxit. Ruben Östlund, som sedan tidigare har haft sin familj på plats, har fått sällskap av flera skådespelare från filmen "Triangle of sadness", som är nominerad till tre priser.

– Det är ganska kul när alla kommer hit, det ger så mycket energi, säger Östlund.

Hela 20 personer som är inblandade i filmen kommer att få på galan. Förutom Ruben Östlund och producenten Erik Hemmendorff med familjer, även flera av skådespelarna och Filminstitutets vd Anette Novak.

"Fanny & Alexander"

Det här är en stor sak för film-Sverige. Inte sedan "Fanny & Alexander" fick fyra Oscar för nästan 40 år sedan har en svensk film varit så omsvärmad på filmvärldens största gala.

"Triangle of sadness" är inte favorit till att vinna i någon av de tre klasserna, bästa manus, regi och film. Det gör att Ruben Östlund säger sig vara mer avslappnad än förra gången då "The square" tävlade om priset för bästa internationella film.

– När man inte är storfavorit kan man också släppa garden lite grann och man går dit utan förväntan att vinna, säger han.

Häromkvällen fick Östlund träffa de andra nominerade regissörerna på en intim middag i Los Angeles, däribland Steven Spielberg.

– Han sa "Tack så mycket för filmen" och var väldigt respektfull. Han gav beröm för regin, men sen så vet jag inte om det är hans favoritfilm bland de nominerade. Det måste jag säga.

TT: Blir du "starstruck" av att träffa en sån som Spielberg?

– Nej, jag blir inte det längre. Tyvärr är det så. Det kommer med erfarenheten. Man vänjer sig vid att röra sig med en viss typ av etablerade personer och jag blir inte "starstruck".

Dorsin på plats

En av de svenskar som har dykt upp i Los Angeles är Henrik Dorsin, komikern spelar en biroll som sorgsen svensk startupmiljardär i "Triangle of sadness".

TT: Vad gör du här?

– Ja, det undrar jag också…, säger han och skrattar.

– För en och en halv vecka sedan fick jag ett sms från producenten Erik Hemmendorff om att de hade en biljett till galan till mig. Det trodde jag inte och om jag ska vara ärlig tyckte jag det var rätt skönt att inte få gå.

– Inte för att vara otacksam, men det här är den stora vida världen och jag trivs i den lilla världen där jag befinner mig. Men jag hade sagt att om de har en biljett över så kommer jag. Så det vara bara att fullfölja det jag lovat mig själv och de andra.

Nu hänger smokingen på hotellrummet och Henrik Dorsin förbereder sig för att gå på röda mattan utanför Dolby Theatre på Hollywood Boulevard. Det hade Grotesco-medlemmen knappast väntat sig när han tackade ja till att vara med i "Triangle of sadness".

– Det är ett lite härligt extraknäck som gör att jag får uppleva roliga saker och kan skryta lite hemma för mina nära och kära. Jag är bara så glad att jag får vara med här, säger han.

Hittills har framgången för filmen dock inte lett till några Hollywooderbjudanden. Halvt på skämt pratar han avundsjukt om Zlatko Buric, som efter sin roll i "Triangle of sadness" har fått flera erbjudanden om stora filmer.

– Zlatko ska filma med Brad Pitt och regissören av Spider-Manfilmerna. Men jag har inte fått några erbjudanden. Men här har ni en superhjälteskurk om ni behöver någon, säger Dorsin och slår ut med armarna.

FRÅN FÖRSTASIDAN