David Batra: Jag får panik av att inte sova

David Batra: Jag får panik av att inte sova

David Batra tar hjälp av sömnforskaren Christian Benedict i nya serien "Sov gott".

Caisa Rasmussen / TT
40 procent av svenskarna har sömnproblem. Bland dem finns Björn Hellberg, Anna Mannheimer och David Batra.
I nya SVT-serien "Sov gott" tar de hjälp av en sömnforskare för att kunna sova bättre.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Jag har varit lite stolt över "min superkraft" att kunna somna överallt, mitt på dagen. Men nu har jag lärt mig att det bara handlar om att jag sover för lite på nätterna, säger David Batra, som leder programmet.

Sömnforskaren Christian Benedict ska hjälpa de fyra medverkande: författaren Björn Hellberg, komikern och programledaren Anna Mannheimer, influeraren Antonija Mandir och före detta elithandbollsspelaren Loui Sand, med deras respektive sömnproblem.

Dessutom utsätter Christian Benedict programledaren David Batra för olika experiment, för att undersöka hur sömnbrist kan påverka hälsan.

– I ett avsnitt fick jag köra bil i vanligt normalt tillstånd och sedan fick jag testa att köra efter att jag hade varit vaken i ett dygn. Jag trodde inte att jag skulle vara så mycket sämre, men det gick jättedåligt. Det är samma sak som att köra med en promille i kroppen, säger han.

Själv har David Batra brottats med sömnproblem sedan barndomen.

– Jag tror att jag har ärvt det av min pappa. När jag var liten och vaknade på nätterna så var han också uppe och vankade runt. Då förstod jag att det här är nog något som ligger i släkten.

Med yrket som komiker följer också sena kvällar och svårigheten att varva ned för att kunna somna.

– Jag blir stressad och orolig att inte kunna sova och får panik. Jag tänker att "Det går åt helvete om jag inte somnar nu, jag kanske till och med blir sjuk". Min fru gav mig en bok när jag fyllde år om att somna, den låg jag sedan och läste i flera nätter och somnade inte alls.

I november i fjol hade tv-serien "Hårt väder", där David Batra reser till olika platser i världen utsatta för extremt väder, premiär på SVT. Den folkbildande ambitionen löper som en röd tråd genom båda programserierna.

– I båda fallen är det stora ämnen som påverkar oss alla. 40 procent av alla människor i Sverige har sömnproblem – nästan hälften av alla svenskar. Jag är uppväxt med en mamma som är lärare och jag tror att jag också har en drift eller lust att lära ut.

FRÅN FÖRSTASIDAN