TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Därför stormar det kring Roger Waters

14 apr, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Roger Waters på scen i Los Angeles förra året. Arkivbild.
Rysslands invasion av Ukraina, Israel-Palestina-konflikten och vem som borde få mest kredd för "The dark side of the moon". Gamle Pink Floyd-basisten Roger Waters har en sällsynt förmåga att hamna i bråk.
I helgen spelar han i Sverige.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lördagens spelning på Tele 2 Arena i Stockholm är en del av turnén "This is not a drill", där Roger Waters både spelar Pink Floyd-låtar och sina egna alster.

Men i polska Krakow blir det inga stopp. Där har den brittiske rockstjärnan förklarats "persona non grata" och spelningarna som skulle ha ägt rum i staden är inställda.

Orsaken är Roger Waters kontroversiella åsikter om kriget i Ukraina. Waters har länge varit politiskt engagerad, och på senare år har han riktat en stor del av sitt engagemang mot Nato och allt vad amerikansk utrikespolitik står för. Sedan kriget bröt ut hävdar han, i likhet med Kremls propaganda, att det är USA som har provocerat fram konflikten och att Putin inte hade något annat val än att invadera sitt grannland.

I en intervju med Rolling Stone i höstas avfärdade Waters dokumenterade ryska krigsbrott som "lögner, lögner, lögner". Han påstod sig också förekomma på en "dödslista" sanktionerad av den ukrainska regeringen.

Annons

I februari i år bjöds Waters in av Ryssland för att tala inför FN:s säkerhetsråd, där han visserligen beskrev Rysslands invasion som "olaglig" och manade till fred, men också upprepade sin ståndpunkt om provokationer från väst.

Manar till bojkott

Roger Waters är också känd för sin aktivism för palestiniernas sak. Han är framträdande i en rörelse som manar till artistbojkott mot Israel. Samtidigt har hans jämförelser mellan Israel och Nazityskland gjort att han har blivit anklagad för att vara antisemit, vilket Waters bestämt nekar till.

I februari meddelade tyska Frankfurt att man ställer in Roger Waters planerade konsert i maj med motiveringen att artisten är "en av världens mest spridda antisemiter". Artisten har hotat med rättsliga åtgärder mot stadens styre.

Bland Roger Waters fränaste kritiker finns den forne Pink Floyd-kollegan, gitarristen David Gilmour och dennes fru, författaren Polly Samson.

Annons

"Tyvärr, Roger Waters, du är antisemit i din ruttna kärna. Och en Putin-apologet”, skrev Samson på Twitter i ett inlägg som delades av Gilmour med kommentaren: "Varje ord är bevisligen sant."

Förra året återförenades Gilmour med trummisen Nick Mason och spelade in en låt till stöd för Ukraina under namnet Pink Floyd. Låten var "omänsklig" och tilltaget "mycket, mycket sorgligt", förklarade Roger Waters för Berliner Zeitung.

Egen jubileumsutgåva

Men osämjan mellan Waters och Gilmour handlar om mer än bara världspolitik. Den började gro redan på 1970-talet när Roger Waters tog allt större kontroll över Pink Floyd för varje skivinspelning. Fram till 1985 då de andra medlemmarna fick nog och störtade Waters i en kupp.

Den gamla konflikten kastar skugga över 50-årsfirandet av Pink Floyds magnum opus "The dark side of the moon". Parallellt med en påkostad jubileumsbox är Roger Waters i färd med att ge ut en egen inofficiell nyinspelning där han tänker "omvärdera hela skivans politiska och känslomässiga budskap". Förra året gjorde han något liknande i en omarbetad version av låten "Comfortably numb" från 1979 där han raderade David Gilmours berömda gitarrsolo och bytte ut det mot ett sångparti.

Även om Roger Waters skrev alla texter på "The dark side of the moon" har han tidigare beskrivit det epokgörande konceptalbumet som resultatet av ett lagarbete mellan bandmedlemmarna. Nu för tiden lutar han mer åt att han ensam bar ansvaret för skivans storhet.

– Låt oss lägga ner den här "vi"-skiten, sade han nyligen till The Telegraph.

Annons