TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Cleese: BBC får inte sända nya "Pang i bygget"

10 feb, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
John Cleese berättar mer om nya versionen av "Pang i bygget". Arkivbild.
"Pang i bygget" är en av BBC:s största succéer. Men när John Cleese nu skriver på en uppföljare får brittiska tv-bolaget inte sända serien.
– Nej, då får man ingen frihet, säger komikern till tv-kanalen GB News.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det blev en världsnyhet häromdagen när John Cleese avslöjade att han planerar en ny version av 1970-talets humorklassiker "Pang i bygget". "Monty Python"-legendaren skriver på ett manus med sin dotter Camilla.

Mångkulturellt

I en intervju med den brittiska tv-kanalen GB News berättar Cleese mer om projektet. Handlingen ska utspelas på ett litet, men elegant hotell i Karibien, där värdshusägaren Basil Fawlty har hamnat.

– Lägger man det i Karibien blir det genast mångkulturellt, för dit kommer människor från olika delar av världen som man kan föra ihop, säger Cleese.

John Cleese har i många år kritiserat det han beskrivit som en smal åsiktskorridor där det inte längre är tillåtet att skämta om det man vill och "cancel culture". Det har fått kritiker i bland annat brittiska tidningar att misstänka att den nya versionen av "Pang i bygget" ska driva med konceptet "woke", överdriven politisk korrekthet.

Annons

Men komikern avfärdar det.

– Det är ju märkligt att så många människor vet vad serien ska handla om, säger Cleese roat.

– Idén att det skulle handla om "woke" har jag aldrig haft en tanke på.

Måste få uppröra

Fast komikern är benfast i sin övertygelse om att han som kreatör inte kan känna sig fri när han arbetar för stora bolag. Därför får BBC inte sända den nya "Pang i bygget"-serien. För många tv-chefer lägger sig i den kreativa processen och som kreatör får han ingen frihet, anser Cleese.

Men han säger sig sympatisera med politisk korrekthet, fast till en gräns.

– Det är bra att man är omtänksam mot folk, men det har dominerats av personer som är rädda för att göra andra människor upprörda och man måste tillåta att folk blir upprörda.

Det är ännu inte klart när serien börjar spelas in eller var den ska sändas någonstans.

Annons