LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Brittisk Eurovisionkritik: "Låt Zelenskyj tala"

12 maj, 2023 
TT Nyheter
Den brittiske premiärministern Rishi Sunak, till höger, vill att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ska få tala under Eurovision Song Contest-finalen på lördag kväll. Arkivfoto.
Värdlandet Storbritannien kritiserar beslutet att stoppa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj från att hålla tal under Eurovision-finalen i Liverpool.
– Beskedet gör oss besvikna, säger premiärminister Rishi Sunaks talesperson.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) uppger att strikta regler gör att den ukrainska ledaren inte kan tillåtas att tala under sändningen, trots lovvärda avsikter. Den brittiska regeringen kritiserar beslutet.

– Premiärministern tycker det vore lämpligt att president Zelenskyj skulle få tala, säger Sunaks talesperson till nyhetsbyrån AFP.

EBU, där svensken Martin Österdahl är högste chef för Eurovision Song Contest, säger i ett uttalande att en av grundpelarna för tävlingen är att den är icke-politisk.

"Den principen förbjuder politiska eller liknande uttalanden under tävlingen", uppger EBU.

Det håller inte den brittiska regeringen med om.

– De värderingar och friheter som president Zelenskyj och Ukrainas folk slåss för är inte politiska, de är grundläggande, fortsätter talespersonen, som enligt brittisk praxis inte namnges.

Brittiska tv- och radiobolaget BBC åtog sig värdskapet för Eurovision Song Contest i stället för 2022 års vinnare Ukraina, som inte kan hålla tävlingen på grund av det pågående kriget.

Annons