TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Bråk om ryska författare – Gessen hoppar av Pen

17 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen. Arkivbild.
Journalisten och författaren Masha Gessen slutar som vice ordförande för amerikanska Pen, rapporterar The Guardian. Skälet är ett infekterat bråk där ryska författare avbokats från ett litteraturevenemang.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De två ryska exilföfattarna skulle ha deltagit i ett panelsamtal tillsammans med rysk-amerikanska Gessen i Pens World Voices-festival, som hölls i New York förra veckan.

Men efter att de två ukrainska författarna Artem Chapeye och Artem Chekh, som också är soldater i landets armé, hotat att ställa in sin medverkan beslutade Pen att stryka programpunkten.

Slutar i protest

Sedan Ryssland genomförde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari förra året har debatten om hur man ska förhålla sig till ryssar, även sådana som tagit avstånd från regimen i hemlandet, rasat på sociala medier och på andra håll.

– En (ukrainsk) soldat kan inte tillåta sig att bli sedd tillsammans med "goda ryssar" förrän kriget är över, säger Chapeye till The Atlantic.

Masha Gessen, som meddelade sin avgång under tisdagen, har klargjort att beslutet inte hade att göra med de ukrainska deltagarnas ställningstagande utan hur Pen hanterade situationen.

Annons

"Jag upplevde att jag blev tillsagd att säga till de här personerna (de ryska dissidenterna) att de inte skulle få sitta vid det stora bordet utan hänvisades till det lilla bordet vid sidan av, vilket kändes smaklöst", säger Masha Gessen i en kommentar.

"Begått ett misstag"

Pen, som grundades 1922, säger i ett uttalande att situationen uppstått till följd av att man "begått ett misstag".

Enligt organisationen informerade författarna från Ukraina att de deltog på villkoret att inga ryssar närvarade vid arrangemanget.

"Vi antog felaktigt att detta avsåg deras panel och inte hela festivalen", lyder en del av uttalandet.

Annons