LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Bolsjojteatern stoppar balett efter skärpt gaylag

19 apr, 2023 
TT Nyheter
Kirill Serebrennikov. Arkivbild.
Bolsjojteatern i Moskva har beslutat om ett permanent stopp för balettföreställningen "Nureev", om danslegendaren Rudolf Nurejev, till följd av skärpningen av lagen mot "gaypropaganda".
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bakom "Nureev" står Kirill Serebrennikov, en av Rysslands mest innovativa och framgångsrika regissörer, som lämnade landet i samband med att Putin inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i februari förra året.

Föreställningen bygger på superstjärnan Nurejev liv och i uppsättningen förekommer både nakenhet och svordomar, vilket har retat upp konservativa ryssar.

Rudolf Nurejev flydde Sovjetunionen i början av 1960-talet och blev en känd personlighet i väst, där han fann berömmelse på nytt innan han avled i sviterna av aids 1993, blott 54 år gammal.

– "Nureev" har plockats bort från repertoaren, säger Bolsjojteaternschef Vladimir Urin till reportrar på plats i Moskva.

Enligt honom har beslutet att göra med ett nyligen infört tillägg till den lag mot "gaypropaganda" som ursprungligen antogs 2013.

I och med tillägget – som trädde i kraft i december – utvidgades bannlysningen av "propaganda till stöd för icke-traditionella sexuella relationer" till att även omfatta vuxna.

Tidigare gällde lagen endast sådant som riktade sig till barn.

Annons