LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Bindefeld-inslag frias av Granskningsnämnden

03 jul, 2023 
TT Nyheter
Carina Bergfeldts intervju med Micael Bindefeld anmäldes till granskningsnämnden av flera personer. Nu frias inslaget. Arkivbild.
Carina Bergfeldts intervju med festfixaren Micael Bindefeld om surrogatmödraskap anmäldes av flera personer till Granskningsnämnden.
Nu frias programmet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I tv-programmet, som sändes i mars i år, intervjuades Micael Bindefeld om hur han och hans man använt en surrogatmamma för att skaffa barn.

Programmet anmäldes bland annat av Sveriges Kvinnoorganisationer, som menade att det saknades kritiska frågor om surrogatmödraskap.

I ett pressmeddelande konstaterar Granskningsnämnden att frågan är kontroversiell, men att intervjun tydligt utgick från parets personliga berättelse och erfarenhet.

"Att ämnet skildrades ensidigt var därför inte ett problem i förhållande till opartiskhetskravet", skriver Granskningsnämnden, och nämner att programledaren inte heller tog ställning i den kontroversiella frågan.

De skriver även:

"När det gäller urvalsprocessen för att få fram vissa ärftliga egenskaper som det medverkande paret redogjorde för anser nämnden att det väcker vissa etiska frågeställningar som hade förtjänat en bättre behandling, men att inslaget inte var uppenbart kränkande mot kvinnor".

Surrogatmödraskap är förbjudet i Sverige.

Annons