Biblioteksföreningen: Fler köpstopp att vänta

Biblioteksföreningen: Fler köpstopp att vänta

Biblioteken kommer att få det tufft, spår Biblioteksföreningen. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Frysta inköp till biblioteken är bara början, tror Biblioteksföreningen som förutspår sämre utbud och kortare öppettider på folkbiblioteken framöver.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I ett försök att spara pengar har kulturnämnden i Göteborg beslutat att i stort sett helt frysa inköpen av nya böcker till Göteborgs bibliotek. Biblioteksföreningen är inte förvånad men bekymrad över utvecklingen. Att man helt fryser inköpen är visserligen ovanligt, enligt Björn Orring, tillförordnad generalsekreterare.

– Men vi kommer att få se fler minskade mediebudgetar, sämre öppettider och färre turer med bokbussar framöver i spåren av den ekonomiska krisen. Det kanske inte märks i morgon eller övermorgon men det märks på sikt.

Enligt Orring visar en enkät i tidningen Biblioteksbladet att 90 procent av landets folkbibliotek får sämre resurser i år. Anledningen är bland annat att anslagen inte räknas upp i takt med kostnadsökningarna. De senaste åren har folkbiblioteken fått stöd av staten via Kulturrådet. Men i år löper den satsningen ut. Det är ett orosmoment med både lägre uppräkning från kommuner och minskat statligt stöd, enligt Björn Orring.

Han tycker också att det rimmar illa med utfästelserna om vikten av läsning.

– Att då göra biblioteken mindre attraktiva är helt fel väg att gå.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Björn Orring fel titel.

FRÅN FÖRSTASIDAN